PEKINEZER

  • Naziv rase: Pekinezer
  • Originalni naziv rase: Pekingese
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 88
  • Klasifikacija FCI: Grupa 9, psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Kina
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Pekinezer je mali rastom, specifičnog izgleda koji podseća na malog lava zbog svoje karakteristične i mekane dlake. Stekao je veliku popularnost još u drevnoj Kini,i jako dugo je bio jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu. Privržen svom vlasniku, sitnije građe, izraženih očiju i tvrdoglave ćudi. Poznati su kao rasa i po tome što su skoro bez mirisa i veoma retko laju. Zbog svoje veličine skoro pa idealan kućni ljubimac za gradske uslove i manje prostore.

POREKLO

Pekinezer je jedna od najstarijih rasa na svetu. Nastao je još pre 4000 godina na prostorima Kine. Prema jednoj od kineskih legendi, pekinezer je nastao ukrštanjem majmunice i lava. Ime je dobio po glavnom gradu Pekingu. Bio je izrazito tražen i poštovan na kineskom dvoru, toliko da su ih i sami carevi držali kao svoje ljubimce. Kasnije se njegova popularnost širi u Evropu, zatim i u Sjedinjene Američke države. Danas postoji više od 300 različitih vrsta Pekinezera, koji se primarno razlikuju po boji.

IZGLED

Mali pas, dobro izbalansiran. Umereno nabijen, iznenađujuće snažne konstitucije. Dosta težak za psa tako male veličine zbog njegovih teških kostiju. Samouverenog i ponosnog su  držanja. Visina kod ove rase varira od 15 do 25 cm, težina – od 1,5 do 6 kg, s time što su ženke obično neznatno teže. Njihova dlaka je lepa i gusta, može biti raznih boja, crne, smeđe, žute, narandžaste.. Dozvoljene su skoro sve boje osim bele. Oči su im veoma izražene, a rep najčešće dosta kitnjast i dug.

NARAV

Tvrdoglav, izrazito pametan i samouveren. Veoma veran svom vlasniku, suzdržan prema nepoznatim ljudima. Nije preporučiv za osobe sa baš malom decom, jer bi  mogao u nepažnji nenamerno da ih povredi. Pekinezer može biti veoma nezavisan, ali su uvek željni pažnje. Odlično se snalaze u zatvorenom prostoru, jer nisu skloni prevelikoj aktivnosti.

zorica-krnjaić-jojkić-pekinezer
foto: Zorica Knjaić Jojkić – Lola

ZDRAVLJE I NEGA

Pekinezer ima karakteristično i gusto krzno koje može biti zahtevnije za negu i održavanje. Potrebno im je redovno četkanje, kao i redovne šetnje. Posebnu pažnju treba obratiti i na redovnu negu zuba, jer su skloni problemima sa njima kao i infekcijama očiju. Najveći problem ove rase je to što jako loše podnose visoke temperature, pa je tokom letnjih meseci potrebno da provode najveći deo vremena u zatvorenom prostoru pored klime ili ventilatora. Uz pravilnu negu i ishranu mogu doživeti i punih 15 godina.

Statistika


* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Nizak nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Stidljiv i nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno lak
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Niska tolerancija

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ksrs.rs, rs.n1info.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari