NaslovnaRase pasaŠETLANDSKI OVČAR

ŠETLANDSKI OVČAR

  • Naziv rase: Šetlandski ovčar
  • Originalni naziv rase: SHETLAND SHEEPDOG
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 25
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke 
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 -14 godina

Šetlandski ovčar ili Šelti kako ga češće nazivaju, je nastao na Šetlanskim ostrvima po kojima i nosi ime. Mali je rastom, izgledom dosta podseća na škotskog ovčara. Lak za dresuru, izuzetno prilagodljiv svom vlasniku. Odličan izbor za porodice sa decom.

POREKLO

Šetlandski ovčar je nastao na Šetlanskim ostrvima u blizini Škotske, po kojima i nosi ime. Originalno se ovaj pas koristio kao pomoćnik pastira, zbog svog prijatnog karaktera i lakoće dresure. U današnje vreme je jedan od omiljenih kućnih ljubimaca u rodnoj Škotskoj, a i van nje. Od strane Engleskog kinološkog kluba je rasa zvanično priznata 1909. godine, a od strane AKC 1911. godine. Prvi šetlandski ovčar registrovan od strane AKC se zvao Lord Scott.

IZGLED

šetlanski-ovčar-rase-pasa-moj-ljubimac-info (2)
foto: Pixabay

Šetlanski ovčar izgleda kao mini verzija škotskog ovčara. Telo mu je prekriveno predivnom dugom i ravnom dlakom, sa izrazito bujnim repom i okovratnikom. Poseduje male uši, oči tamno smeđe boje i izduženu njušku. Proporcionalno je građen i elegantnog je izgleda. Njegova bujna dlaka se javlja u nekoliko boja u crnoj, beloj i crvenoj. Može biti prošaran nijansama riđe boje. Visina se kreće od 33 do 41 cm, a prosečna težina između 6 i 12 kg.

NARAV

Šelti je odličan kućni ljubimac, koji se sa lakoćom prilagođava svom vlasniku. Nežne je prirode, ali u isto vreme izuzetno zaštinički nastrojen prema deci. Iako je mali rastom, važi za odličnog čuvara i ljudi i stada. On je snažan i pokretljiv, izuzetno inteligentan i jedan od najboljih pasa za dresuru. Ima odličnu sposobnost da nepogrešivo tumači raspoloženje svog vlasnika, kao i da brzo reaguje i da izvrši zadatu komandu.

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebe šetlandskog ovčara za aktivnošću se lako mogu zadovoljiti kraćim džogiranjem, ili dužom šetnjom. Može živeti i u stanu i u kući, ali biće srećniji ukoliko ima pristup dvorištu gde ima mogućnost da se istrči. Ovaj pas se dosta linja, pa je poželjno četkati ga svakodnevno kako se njegova bujna dlaka ne bi ućebala i upetljala. Važi za generalno zdravu rasu, ali može imati problema sa očima kao i dermatomiositisom. Mogu patiti i od displazije kukova i von vilebrandove bolesti.

Statistika

* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Zahtevan za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari