ŠKOTSKI OVČAR

  • Naziv rase: Škotski ovčar
  • Originalni naziv rase: Collie
  • AKC lista najpopularnijih pasa:  40
  • Klasifikacija FCI:  Prva grupa, sekcija 1 – pastirski psi
  • Poreklo: Škotska
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Škotski ovčar je svoju popularnost stekao zbog čuvene novele, koja je kasnije ekranizovana Lesi se vraća kući. Ukoliko niste znali, čuvena Lesi je upravo ove rase. Inteligenti su, uglavnom mirnog karaktera. Važi za odanu rasu pasa, veoma privrženu svom vlasniku, pogotovo se dobro slaže sa decom i ima dosta strpljenja za njih.

škotski-ovčar-rasa
foto: Pixabay

POREKLO

Škotski ovčar je potomak psa ovčara koji je originalno živeo u Škotskoj i Velsu. Psi koji su živeli u Škotskoj su bili krupnije građe, dosta snažni i korišćeni su za čuvanje ovaca. Velška varijanta je bio manji i mirniji, uglavnom je čuvao koze i bio je mirnijeg karaktera. Nakon industrijske revolucije, uzgajivači počinju da rade na stvaranju plemenitijeg izgleda kod ovih pasa i ukrštaju  škotske ovčare sa ruskim Boržojom. Kasnije, dodatnim ukrštanjem sa nekim drugim vrstama postaju dosta manji nego ranije, elegantnijeg izgleda i lepšeg krzna. Danas, važi za jednu od popularnijih rasa u Velikoj Britaniji i u Americi gde je najviše zastupljen na farmama.

IZGLED

Postoje dve vrste ove rase, kratkodlaki i dugodlaki ovčar. Kao što im i samo ime kaže razlikuju se po dužini dlake, po ostalim karakteristikama su isti.  Mužjaci su teški od 20 do 34 kg, dok su ženke nešto lakše i njihova težina se kreće od 16 do 29 kg. Mužjaci su visine od 55, 8 do 66 cm, a ženke od 50, 8 do 61 cm. Zastupljeni su u nekoliko boja, počevši od raznih nijansa zlatne i braon, trobojnoj varijanti (crno, belo i zlatno) i u blue merle boji (srebrnasto plava). Svi imaju belu boju oko vrata, donjem delu nogu i uglavnom i na vrhu repa.

dona-škotski-ovčar-jasmina
foto: Jasmina – Dona

NARAV

Odličan porodični pas, uopšte ne pokazuje nervozu ni tragove agresije. Iako spadaju u veće rase pasa, zbog svog mirnog temperamenta mogu bez problema da žive i u manjim stanovima. Zaštitnički su nastrojeni prema svojoj ljudskoj porodici i odlično se slažu sa decom, naravno uz pravilnu socijalizaciju od ranog detinjstva. Jedino mogu biti dosta glasni, ponekad ih nije moguće naučiti da ne laju. Takođe, kod nekih predstavnika ove rase instinkt za gonjenjem i okupljanjem stada može biti veoma jak pa je neophodno upoznati ga sa drugim životinjama na vreme.

škotski-ovčar-rasa
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Ukoliko se drži u stanu, potrebno ga je svakodnevno izvoditi u duže šetnje ili još bolje pustiti ga da se istrči. Dosta su osetljivi na visoke temperature, pa im je u letnjem periodu potrebno obezbediti dosta hlada i dovoljnu količinu vode. Hladnoća im ni malo ne smeta. Dugodlaki tip ovčara je nešto zahtevniji za negu, njegovom krznu je neophodno četkanje minimum dva puta nedeljno, jer je njihova dlaka dosta gusta i sklona mršenju. Obratiti dodatnu pažnju na podlaku koja je veoma nežna, kako je ne bi oštetili pregrubim četkanjem. Škotski ovčar se linja dva puta godišnje i nije mu potrebno često kupanje. Kupajte ga samo kada je to neophodno jer bi u suprotnom mogli da isperete zaštitini sloj koji štiti njegovu kožu.

Bitno je znati da je ova rasa sklona jednoj bolesti kože koja je uglavnom nasledna. Prema nekim izvorima oko 70% pripadnika ove rase su nosioci gena za ovu bolest ili pate od nje. Takođe su skloni anomalijama očiju.

škotski-ovčar-rasa
foto: Pixabay

Statistika

* Nivo energije: Srednji nivo
* Nivo razigranosti: Umeren
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Visok nivo održavanja
* Tolerancija na vrućinu: Umerena 

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ksrs.rs, ljubiteljipasa.com, petmagazine.rs

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari