NaslovnaRase pasaSRPSKI TROBOJNI GONIČ

SRPSKI TROBOJNI GONIČ

  • Naziv rase: Srpski trobojni gonič
  • Originalni naziv rase: Srpski trobojni gonič
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase
  • Poreklo: Srbija
  • Veličina: Srednje veliki pas
  • Prosečan životni vek: 12- 15 godina

Srpski trobojni gonič je nastao na teritoriji bivše Jugoslavije nakon čijeg raspada je iz jugoslovenski trobojni gonič preimenovan u srpski trobojni gonič. Odličan lovački pas, izuzetnog njuha i lovačkih sposobnosti. Lak za dresuru, privržen vlasniku. Prema deci i strancima prijateljski nastrojen, ne važi za dobrog čuvara.

POREKLO

Srpski trobojni gonič je nastao četrdesetih godina prošlog veka na teritoriji bivše Jugoslavije. Ova rasa se vrlo brzo raširila a 1955. godine je pokrenuta standardizacija ove rase. Te godine je odlučeno da će ova rasa dobiti naziv Jugoslovenski trobojni gonič po zemlji u kojoj je potekao, a tri godine kasnije je rasa dobila i svoj zvaničan FCI standard. Nakon raspada Jugoslavije ime rase je promenjeno u srpski trobojni gonič. Rasa je originalno bila uzgajana zbog odličnih sposobnosti u lovu na jelene, lisice, zečeve i drugu divljač kao i odličnog njuha koji ova rasa poseduje. Njegov temperament je vremenom malo ublažen pa se danas sve više može pronaći kao kućni ljubimac, iako se na mnogim mestima i dalje primarno gaji zbog korišćenja u lovu.

IZGLED

Ova rasa spada u rase srednje veličine čija dužina tela prelazi visinu grebena za 10%. Poseduje duguljastu i usku glavu sa blago zaobljenom lobanjom i slabo izraženim stopom. Ima male i tanke usne sa snažnim vilicama i makazastim ugrizom. Oči su bademaste srednje veličine, a obrazi ravni. Vrat kod ove rase je skoro iste dućine kao i glava i vrlo je snažan. Telo je pravougaonog oblika, vrlo snažno i mišićavo. Poseduje vrlo snažne prednje noge koje su mišićave i paralelno postavljene. Zadnje noge imaju dobro razvijenu i čvrstu butinu. Rep se sužava ka vrhu i dosta je snažan, a koža je dobro pigmentisana i elastična. Poseduje gustu dlaku, koja je sjajna i kratka i može biti od ćućkasto crvene ka riža crvenoj preko lisičje crvene sa crnim plaštom ili sedlom. Crna boja kod ove rase dopire do glave i na slepoočnicama pravi crne oznake. Na psima je dozvoljena belina. Prosečna visina mužjaka je između 45 i 55 cm, idealna 51 cm. Ženke su nešto niže sa prosečnom visinom od 44-54 cm, idealnom 49cm. Prosečna težina mužjaka se kreće između 20 i 25 kg, dok su ženke oko 10% lakše u odnosu na njih.

NARAV

U pitanju je vrlo privržen pas. Izuzetno je pouzdan i veran svom vlasniku. Pokazao se kao vešt i izdrživ lovac, čije lovačke sposobnosti se najbolje pokazuju na kamentiom ili zaraslom u korov terenu. Blagog je temperamenta, pun ljubavi prema celoj porodici kojoj pripada. Ukoliko se pravilno socijalizuje može živeti u zajednici sa drugim životinjama. Pažljivi su i strpljivi prema deci, prema strancima su prijateljski nastrojeni pa ne važe za dobre čuvare. Ukoliko želite da ga koristite prilikom lova, to zahteva posebnu dresuru, ali kako je u pitanju vrlo inteligentan pas sa lakoćom će učiti željene komande. Potrebna mu je velika količina fizičke i mentalne stimulacije, u suprotnom je ovaj pas sklon pravljenju velike buke.

ZDRAVLJE I NEGA

Srpski trobojni gonič je vrlo aktivan pas koji uživa u fizičkim aktivnostima i u pokazivanju svojih sposobnosti vlasniku. Obožava trčanje, idealno bi bilo obezbediti mu dovoljno veliki prostor koji može redovno da istražuje. Može se navići na život u stanu, ali je ipak preporuka da mu se obezbedi dovoljna količina prostora najbolje kuća sa pristupom većem dvorištu. Ovom psu je potrebna minimalna nega u smislu povremenog četkanja i kupanja, ali o njegovoj ishrani je potrebno povesti računa jer nema samokontrolu kada je hrana u pitanju.  Rasa važi za izuzetno zdravu, mogu živeti i duže od 15 godina jer su srpski odgajivači vremenom stvorili vrlo jakog i otpornog psa. Ređe mogu imati problema sa displazijom kukova, hipotireozom, gojaznošću kao i infekcijom ušiju.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Uglavnom prijateljksi
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari