NaslovnaRase pasaVELIKI VENDEJSKI GRIFON

VELIKI VENDEJSKI GRIFON

  • Naziv rase: Veliki vendejski Grifon
  • Originalni naziv rase: GRAND GRIFFON VENDEEN
  • Klasifikacija FCI: Grupa 6 – Goniči, tragači po krvi i srodne rase
  • Poreklo: Francuska 
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 14 godina

Veliki vendejski Grifon je stara rasa čije se tačno poreklo ne zna, ali veruje se da je nastao u Francuskoj. Odličan je pas za porodice sa decom, kao i za porodice koje imaju mačku kao kućnog ljubimca. Nije dobar izbor za ljude koji poseduju cveće i baštu jer ovaj pas veoma uživa u kopanju.

POREKLO

Prema nekim izvorima nastao je na teritoriji zapadne Francuske, mada tačno poreklo nije poznato. Bio je vrlo popularan kao lovački pas među evropskim plemstvom u srednjem veku, a danas se više koristi kao kućni ljubimac. Vrlo je popularan u rodnoj Francuskoj, a od strane AKC je priznat kao rasa 1990. te godine. Ovoj rasi poslednjih godina raste popularnost, ali je i dalje vrlo retka izvan Francuske.

IZGLED

Mali proporcionalno građen pas, sa naglašenim obrvama i brkovima i prosečne veličine između 60 i 65 cm. Poseduje dugu dlaku, koja ponekad može biti žbunasta ali oštra sa vrlo bogatom poddlakom. Najčešće se javlja u lavljoj boji, zečijoj, beloj i oranž, beloj i sivoj, kao i trobojnoj.

NARAV

Veliki vendejski Grifon je inteligentan, odlučan i vrlo oprezan pas. Živahne je prirode, radoznao i izuzetno privržen svom vlasniku. Voli lov, uživa u kopanju zemlje, igri sa decom kao i dugim šetnjama. Dobro se slaže sa drugim životinjama, čak i mačkama.

ZDRAVLJE I NEGA

Zahteva dosta kretanja jer je veoma energičan. Preporučivo je pregledati ga nakon svake šetnje ili lovačkog pohoda kao bi se uklonile grančice i slične nepotrebne sitnice koje je usput pokupio. Ne linja se puno, ali zahteva redovno četkanje kako ne bi došlo do uplitanja dlake. Nekoliko puta godišnje je dlaku potrebno ošišati, većina vlasnika zbog strukture dlake angažuje profesionalnog grumera. Slaba tačka  ove rase su uši, jer se u njima može nagomilati prljavština što može izazvati infekcije. Takođe, mogu patiti od raznih srčanih oboljenja pa je preporuka da se ovaj pas nabavlja samo od odgovornog i registrovanog odgajivača.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari