NaslovnaPSIKOLIKO JE VODE DNEVNO NEOPHODNO VAŠEM PSU?

KOLIKO JE VODE DNEVNO NEOPHODNO VAŠEM PSU?

Pas može da izdrži i tri nedelje bez hrane, međutim kada je voda u pitanju ni nekoliko dana. Iako ovo deluje kao ne tako bitna činjenica ipak je veoma važno da se o tome vodi računa pogotovo u toplijim periodima.

Pas, kao i čovek, da bi redovno obavljao sve svoje vitalne funkcije, mora da uzima dovoljno vode. Ona je ključna za regulaciju telesne temperature, varenje hrane, odvajanje hranljivih materija od nepotrebnih… Zahvaljujući vodi, one kruže organizmom psa i snabdevaju ćelije preko potrebnom energijom.

Zdrav pas, prema tumačenju stručnjaka, u proseku dnevno treba da popije oko 60 mililitara vode po kilogramu telesne težine. Kod štenaca je situacija nešto drugačija, ali se uzima da kučence treba da unosi pola čaše vode na svaka dva sata, pri čemu se vlasnicima savetuje praćenje količine vode koju štene unosi.

Šta utiče na  potrebe psa kada je tečnost u pitanju?

Nivo fizičke aktivnosti je svakako faktor koji najviše utiće, jer što se pas više kreće, trči ili izvodi u šetnje – biće više žedan. Polarni psi, koji vuku sanke, smatraju se najvećim potrošačima vode, što je, imajući u vidu napore ovih radnih pasa, sasvim razumljivo. Tokom puta koji traje od 10 do 15 dana (za Aljasku nije čudo da ljudi sa psima savlađuju izuzetno veklike razdaljine) haskijima je potrebno čak oko 6 litara vode svakog dana. To je, prevedeno na nas, situacija u kojoj čovek dnevno popije čak – 72 čaše.

Potrebe pasa za tečnostima biće povećane i ukoliko u njegovoj ishrani preovlađuje suva hrana, poput mesa ili industrijske dehidrirane hrane. Ona u sebi sadrži svega desetak odsto vlage, a za njenu razgradnju potrebno je mnogo više. Granule, koje najčešće dajemo svojim ljubimcima, takođe brzo dehidriraju organizam i usporavaju varenje, pa psi kojima su najčešće na meniju uzimaju više vode.

Ljubimci koji se hrane domaćom kuvanom hranom ili industrijskim namirnicama iz konzervi imaju manju potrebu za tečnostima. Pravilo je i da proždrljive rase pasa, zbog razgranatog jelovnika, manje piju u odnosu na pasmine koje slabije jedu.

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari