Home INFO BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI - PANTLJIČARA

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – PANTLJIČARA

Bolesti koje prenose mačke na ljude su brojne i mogu da ostave ozbiljne posledice na vaše i zdravlje vaše okoline.  Ekipa portala www.mojljubimac.info je odlučila da napravi serijal članaka koji će edukovati naše čitaoce o najčešćim bolestima, njihovim uzrocima, posledicama i preventivnim merama.

Da vas ne bi zatrpali sa previše informacija, u svakom postu ćemo opisati po jednu od najčešćih bolesti koje su zarazne. Nadamo se da će vam sve ove informacije pomoći da smanjite rizike od zaraze u vašoj okolini.

Pantljičara

Pantljičara kao i ostali crevni paraziti spadaju u česte probleme kod zdravlja kako pasa tako i mačaka mada se kod mačaka ređe pojavljuju . Posledice prisustva ovog trakastog crva mogu  biti od blagih pa do ozbiljnih kliničkih stanja.  Stanje se pogoršava kako se broj parazita povećava i ako se na vreme ne uoči problem dolazi do sve lošijeg stanja. Problem je što se može desiti da u početnom stadijumu infekcije životinja ne pokazuje nikakve simptome ali su svakako izvor zaraze obzirom da su domaćini i samim tim i prenosioci ovog parazita.

Kako primetiti da je mačka zaražena?

Pored standarnih znakova za uzbunu kao što su klasični stomačni problemi sa intezivnim prolivom i povraćanjem praćenim nadimanjem stomaka siguran znak je prisustvo parazita u izmetu. Najčešće se može uočiti prisustvo jaja ovog crva koje je slično zrnu pirinča kao i samog parazita.

Mačka može biti slaba, bez apetita. Prateće posledice su i gubljenje telesne mase i groznica (suva njuška) kao i pojava krvi u izmetu.

BOLESTI KOJE PRENOSE MAČKE, KAKO SE ZAŠTITITI – SALMONELA

Obratite pažnju na ove simptome i obratite se veterinaru za pomoć. Veterinarske ambulante kao i apoteke možete pronaći na našem ADRESARU za kućne ljubimce.

Lečenje se najčešće nakon analize stolice i eventualno i analize krvi vrši sredstvima protiv parazita širokog spektra koje možete pronaći u većini prodavnica za kućne ljubimce.

Preventiva

Redovna dehelmintizacija odnosno terapija protiv crevnih parazita kao i kontrolni pregledi izmeta su najbolja zaštita za vašeg ljubimca.

Redovno perite ruke i vodite računa o opštoj higijeni ljubimca i prostora u kom boravi. Boksove sa peskom koji služe za vršenje nužde redovno i pažljivo čistite nakon čega detaljno oprati ruke i opremu. Upozorite decu da se mogu zaraziti ukoliko ne vode računa o higijeni nakon kontakta sa ljubimcima.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

OVO JE 5 NAJPAMETNIJIH RASA PASA (FOTO)

Istraživači su, uzimajući u obzir nekoliko parametara, došli do spiska najpametnijih rasa pasa, od kojih vam mi izdvajamo top 5 mesta. Parametri su bili brzina...

HARIJER

Naziv rase: Harijer Originalni naziv rase: HARRIER AKC lista najpopularnijih pasa: 189 Klasifikacija FCI: Grupa 6 - Goniči, tragači po krvi i srodne...

MAČKA KOJA JE ODLUČILA DA SE USELI (VIDEO)

Svi vlasnici mačaka znaju da je nekada zaista uzaludno ići protiv njihove (svojeglave) volje, ali zamislite kada ta mačka uopšte i nije vaša.Tako se...

PSI IZLOŽENIJI ALERGIJAMA JER SU IH LJUDI RAZMAZILI?

Najnovija istraživanja imunog sistema pasa i alergija koje se sve češće javljaju dolazi do zabrinjavajućih činjenica da su "razmaženi" psi skloniji alergijama. Naime, istraživanje u...

KOMONDOR

Naziv rase: Komondor Originalni naziv rase: KOMONDOR AKC lista najpopularnijih pasa: 173 Klasifikacija FCI: Grupa 1 - Pastirski psi i psi terači stoke ...

poslednji komentari