NaslovnaINFOBOLESTI PASA - ŠTENEĆAK (FEBRIS INFECTIOSA CANIS)

BOLESTI PASA – ŠTENEĆAK (FEBRIS INFECTIOSA CANIS)

Štenećak je jedna od najpoznatijih ali i najopasnijih infektivnih bolesti virusnog porekla, koja se javlja kod pasa. Iako se uglavnom javlja kod štenaca i mladih pasa, nisu isključeni ni slučajevi obolevanja odraslih pasa. Štenećak je pre više od dva veka stigao iz Azije u Evropu, a klinički i istorijski predstavlja veoma značajnu bolest pasa.

Uzrok bolesti

Virus štenećaka je veoma zarazno i teško multisistemsko oboljenje pasa, a po svojoj građi je sličan virusu malih boginja kod ljudi. Iako se ne prenosi na čoveka, vrlo lako se prenosi direktnim kontaktom obolelog i zdravog psa. Kako su kod obolele jedinke prisutni iskašljavanje i iscedak iz nosa, usta i očiju, to se virus lako transportuje u spoljašnju sredinu, ali je u njoj dosta neotporan i lako se uništava dezinfikacionim sredstrvima ili pod dejstvom toplote.

Simptomi

Iako je period inkubacije 3 do 6 dana, prvi klinički simptomi se mogu javiti tek i do 3 nedelje nakon toga. Oblici u kojima se bolest javlja mogu biti: Akutni(nervni, crevni, plućni i kožni), blagi, apatični, hronični i subklinički.

U kom god obliku da se javi, najčešći simptomi uključuju iscedak iz nosa i očiju, kašljanje, povišenu temperaturu, smanjen apetit i čireve na abdomenu. Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma, nemojte čekati, nego se obratite veterinaru, jer prvi simptomi mogu imati blagu formu i tada je bolest lakše izlečiti. Kada se stanje generalizuje, što je i najčešći pojavni oblik, stopa smrtnosti je velika, a najčešće pogađa nevakcinisanu štenad. U pitanju je akutni oblik i to najčešće nervni ili kožni, često praćen ostalim akutnim oblicima. Pas tada može imati i simptome nesvestice, žvakanja u prazno, a može početi i da odbija hranu.

Lečenje i prevencija

Pre samog lečenja, bitno je naglasiti da je u slučaju štenećaka prevencija jedino sigurno rešenja, a ona uključuje redovne vakcinacije kako štenadi tako i odraslih pasa, jer se može desiti da je odrasla jedinka prenosnik virusa bez simptoma. Vakcinacija štenadi se obavlja u starosti od 8 nedelja, a sledeće revakcinacije slede u 12. i 16. nedelji. Iako sama vakcinacija nije obavezna, preporuka je da se radi svake godine i kod odraslih pasa, naročito kuja, jer su štenci zaštićeni preko majčinog mleka od 2 do 4 meseca. Lečenje same bolesti je jako teško, a ishod neizvestan i često sa smrtnim ishodom. Na samom početku bolesti se primenjuje hiperimuni serum, a nakon pojave simptoma terapija ne garantuje uspeh. Kako bi se sprečile dodatne komplikacije u vidu sekundarnih bakterijskih infekcija, obolelom psu se daju antibiotici širokog spektra. Kod nervnog oblika bolesti se prepisuje i fenobarbiton kako bi se sprečile konvulzije, a kod povraćanja i proliva je potrebna nadoknada tečnosti. Kako je lečenje dugotrajno, potrebno je posebnu pažnju obratiti na ishranu psa, stoga ona uključuje hranu bogatu proteinima i ugljenim hidratima, sa malo masti.

Kao i kod ostale tri najzastupljenije bolesti pasa(parvo virus, hepatitis i leptospiroza), tako je i u slučaju štenećaka najbitnija prevencija pravovremenom vakcinacijom, nezavisno od toga da li je pas boravi u kući ili dvorištu, jer je to jedna od garancija dugog i kvalitetnog života ljubimca.

Pročitajte još: INFO

1 KOMENTAR

  1. Vakcinacija je prevencija?
    Kako onda oboljevaju i psi koji su redovno vakcinisani svake godine i dobili deset vakcina ili obole TEK posle primanja famoznih vakcina!
    Znam za dovoljno takvih slučajeva da vidim da tu nešto nije kako treba.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari