NaslovnaPSIPOMERANAC

POMERANAC

  • Naziv rase: Pomeranac ili Pomeranski špic
  • Originalni naziv rase: Pomeranian
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 22
  • Klasifikacija FCI: Grupa 5
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12-16 godina

Kada u bilo koji internet pretraživač ukucate rečenicu „Najslađi pas na svetu“ u rezultatima će vam izaći upravo čuveni Pomeranac zvani Bu koji je dodatno proslavio već jednu od uveliko najpopularnijih rasa na svetu pa i kod nas. Zbog svoje neobične frizure i fotogeničnosti, Bu je postao planetarno popularan kao najpoznatiji predstavnik ove rase. Postoje dve knjige napisane o njegovim dogodovštinama i skoro da nema osobe koja nije čula za njega.

trnavac-lena-špic
foto: Trnavac Lena – Perla

POREKLO

Pomeranac, kako mu i samo ime kaže, vodi poreklo iz Pomeranije koja se nalazila na prostoru današnje Severoistočne Nemačke i severozapadne Poljske. Nastao je od većeg Nemačkog špica i popularnost je stekao kada je postao ljubimac Britanske kraljevske porodice, odnosno kraljice Viktorije. Postoje pisani tragovi da je i čuveni slikar Mikelanđelo imao psa ove rase, a takođe i Mocart.

pomeranac-pas
foto: Pixabay

IZGLED

Pomeranac je pas malog rasta i specifične mekane i guste dlake. Dozvoljene su im sve boje koje mogu biti bela, riđa, krem, braon, narandžasta kao i mnoge druge, ali bez mrlja. Težina ove rase se kreće od 1.9 kg do 3.5 kg pa ga veoma jednostavno možete poneti sa sobom. Visina im se kreće od 13-28 cm.

NARAV

Veoma inteligentni, obično veoma živahni i razigrani i prijateljski raspoloženi, ali mogu biti agresivni prema drugim psima, čak i onim većim. Sa dresurom je potrebno početi što ranije, kako ne bi postali neposlušni i destruktivni prema igračkama, nameštaju i sličnim stvarima. Uz pravilnu dresuru i negu postaju odličan ljubimac, koji se bez problema može držati u stanu.

pomeranac-pas
foto: Pixabay

ZDRAVLJE I NEGA

Pomeranac spada među pse koji nemaju preterano velikih urođenih zdravstvenih problema. Potrebna im je kvalitetna ishrana, kao i detaljnije vođenje higijene zuba. Usled lošije higijene, mogu biti skloni problemima sa zubima, ušima ili očima. Njihovoj gustoj dlaci je potrebno svakodnevno češljanje, kao i šišanje na okvirno svaka dva meseca. Mali su rastom, pa je potrebno povesti računa da ih slučajno ne zgazite i ne povredite, i svakako nije u pitanju pas koga možete ostavljati bez nadzora u parku jer bi ih veći psi mogli u igri povrediti. Redovno izvođenje u šetnje se podrazumeva.

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Stidljiv
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Stidljiv
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, petmagazine.rs, njuskica.wordpress.com

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari