Home INFO ČIPOVANJE LJUBIMACA - PITANJA I NEDOUMICE

ČIPOVANJE LJUBIMACA – PITANJA I NEDOUMICE

Čipovanje ljubimaca je zakonska obaveza svakog vlasnika psa i mačke u Srbiji. Uzevši u obzir da se na godišnjem nivou veliki broj ljubimaca izgubi ili bude ukraden čipovanje i registracija vašeg ljubimca povećavaju šanse da vaš ljubimac bude pronađen. Pored toga, čip je važan i u svim drugim situacijama kada je ljubimac izvan svog doma poput sajmova, izložbi, takmičenja i putovanja svih vrsta.

Šta je zapravo čipovanje i ko ga obavlja?

Čipovanje predstavlja najjednostavnije rečeno postavljanje malog mikročipa veličine zrna pirinča pod kožu vašeg ljubimca. Ovu proceduru obavlja veterinar po nalogu vlasnika koristeći aplikator sa specijalnom iglom. Procedura je jednostavna, slična vakcinaciji i traje svega nekoliko sekundi. Na ovaj način registrovani ljubimac dobija svoj pojedinačni broj i oznaku koji predstavlja njegovu „ličnu kartu“. U njoj se nalaze svi podaci poput imena, datuma rođenja, pola, vakcinaciji protiv besnila i podaci o vlasniku.

Kako mikročip radi?

Jednom kada je ljubimac čipovan njen jedinstveni broj sa podacima o vlasniku se unosi u bazu podataka. Mikročip se učitava pomoću skenera, a pristup bazi podataka ima svaka veterinarska stanica, zoohigijenska služba i ambulanta. U slučaju da dođe do promene bilo kojih podataka poput adrese stanovanja, broja telefona vlasnika i slično podaci se bez ikavih problema mogu promeniti kod odabranog veterinara na zahtev vlasnika.

Koliko dugo traje mikročip?

Oko trajanja mikročipa se ne morate brinuti, jednom postavljen mikročip će trajati ceo životni vek vašeg ljubimca. Proizvođači tvrde da traje minimum 25 godina, pa mu nije neophodna nikakva zamena.

Koje životinje se mogu mikročipovati?

foto: Pixabay

Skoro sve životinje se mogu obeležiti mikročipom – psi, mačke, konji, glodari, ptice, gmizavci ali je prema zakonu naše zemlje obavezno čipovati samo pse i mačke. Čipovanje se obavlja između 6 i 8 nedelja starosti ljubimca, ali to je moguće bezbedno uraditi i kasnije. Prema zakonu naše zemlje odnosno Pravilniku o načinu obeležavanja i registraciji pasa i mačaka toleriše se period najkasnije do prve vakcinacije protiv virusnih bolesti. Obeležavaju se i svi psi uvezeni u našu zemlju koji nisu ranije čipovani i to u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Da li je mikročip štetan po zdravlje ljubimca? 

Postoje brojne zablude na temu čipovanja ljubimca, od toga da je čipovanje štetno, od mita da čip nije fiksiran i da se kreće kroz krvotok, ali i zabluda da je procedura jako bolna za pse i mace. Postoje tako i razni strahovi da će ljubimci biti praćeni „u šapu“ kao i da će čipovanjem biti narušena njihova privatnost.

Proces mikročipovanja je potpuno bezbedan za ljubimca. Nije bolno, ne utiče na kretanje životinje i ne ostavlja ožiljak. Čip je smešten u kapsulu od specifične vrste stakla koje telo odlično podnosi, a pri umetanju je sterilan tako da ne postoji mogućnost infekcije. Takođe, jednom umetnut čip ne može da se pomeri, moguće je ukloniti ga isključivo hiruršim putem. Takođe, čip pod kožom ne poseduje nikakvu energiju, napravljen je tako da reflektuje signal koji primi od čitača, ali nema mogućnost da samostalno šalje bilo kakav signal.

Zbog čega je važno da čipujete svog ljubimca?

Pre svega, mikročipovanje je najsigurniji način da povećate sigurnost vašeg ljubimca i sprečite njihov nestanak. Za razliku od ogrlica i drugih vidova označavanja, čip se neće izgubiti, izbledeti ili oštetiti na neki način i upravo on je najsigurniji način da će osoba koja pronađe vašeg ljubimca imati način da vam ga vrati. Ukoliko vaš ljubimac odluta ili povredi se u tuči sa drugom životinjom, ili bude uhvaćen od strane nadležne službe želite da se ljubimac vrati vama, a upravo čip nam to omogućava. Takođe, mikročip je bitan zarad kontrole pasa lutalica, jer se uz pomoć čipa moće otkriti i kazniti nesavestan vlasnik koji ostavlja psa bez nadzora ili pokušava da otuđi tuđeg psa. Imajte na umu i to, da ukoliko se odlučite na putovanje sa svojim ljubimcem u inostranstvo, mikročip će biti nosilac osnovnih podataka za pasoš vašeg ljubimca.

Pročitajte još: INFO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

FLANDRIJSKI GOVEDAR

Naziv rase: Flandrijski govedar Originalni naziv rase: BOUVIER DES FLANDRES AKC lista najpopularnijih pasa: 84 Klasifikacija FCI: Grupa 1 - Pastirski psi i...

JEDAN PAS SVAKO VEČE BEŽI, I UJUTRU SE VRAĆA UMORAN – O ČEMU SE RADI? (VIDEO)

JEDAN PAS SVAKO VEČE BEŽI, I UJUTRU SE VRAĆA UMORAN - Početkom ove godine se dogodila jedna vrlo neobična situacija u predgrađu Sao Paola...

JAZAVIČAR DŽERI I NJEGOVA INTERESANTNA IGRAČKA

JAZAVIČAR DŽERI - Jedan vlasnik je pre više godina u znak sećanja na svog jazavičara postavio interesantan video na popularni Youtube. U pitanju je...

KENGUR I DALJE U BEKSTVU

KENGUR I DALJE U BEKSTVU - Sada već čuveni kengur koji je živeo na ranču "Tanasić" u Republici Srpskoj je i dalje u bekstvu. Kengur...

JEDAN MALO DRUGAČIJI KUĆNI LJUBIMAC

MALO DRUGAČIJI KUĆNI LJUBIMAC - Jedan mladi bračni par iz Kalifornije uživa u raznim aktivnostima sa svojim malo drugačijim kućnim ljubimcem. Zajedno slave rođendane,...

poslednji komentari