NaslovnaRase pasaENGLESKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

ENGLESKI ŠPRINGER ŠPANIJEL

  • Naziv rase: Engleski špringer španijel
  • Originalni naziv rase: ENGLISH SPRINGER SPANIEL
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 27
  • Klasifikacija FCI: Grupa 8- Retriveri, cunjavci i psi za vodu 
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Engleski špringel španijel je jedna od najstarijih lovačkih rasa nastala u Britaniji. Voli da provodi vreme sa svojim vlasnikom, može živeti i u gradu i u ruralnoj sredini. Dobro se slaže sa decom, obožava vodu i plivanje.

POREKLO

Engleski špringer španijel spada u najstarije lovačke pse nastale u Britaniji. Prema nekim izvorima nastali su od pasa koji su dovedeni iz Španije sa rimskim legijama kao i izumrlih Norfolk španijela. 1892. godine je zajedno sa koker španijelom priznat kao posebna rasa, a klub engleskog špringera osnovan je u Engleskoj 1921. godine. Bio je i ostao vrlo popularna rasa u SAD, kao i u rodnoj Engleskoj. Prvobitno se koristio u lovu hajkom zajedno sa sokolovima i hrtovima, kao i u lovu u nepristupačnom rastinju kako bi naterao ptice da polete iz svojih zaklona.

IZGLED

engleski-špringer-španijel (2)
foto: Pixabay

Engleski špringer španijel je pas srednje veličine sa dugim obešenim ušima. Snažan je i vrlo kompaktne i simetrične građe. Dlaka se javlja u jetreno-žutoj i beloj, crno beloj, plavoj kao i jetreno smeđoj boji. Dlaka je srednje veličine i može biti talasasta ili ravna. Lobanja je kod ovog psa srednje duga, blago zaobljena i srazmerne širine. Obrazi su ravni, sa usnama srednje debljine i dobro razvijenim nozdravama kao i nosnom pečurkom. Oči su bademaste, srednje veličine, dobro postavljene bez vidljivog trećeg očnog kapka i prijateljskog izraza. Oči su najčešće u tamno lešnik braon boji, svetle oči se smatraju nepoželjnim. Prosečna visina mužjaka se kreće između 48 i 56 cm, a ženki između 46 i 51 cm. Mužjaci su u proseku teški između 20 i 25 kg, dok su ženke nešto lakše sa prosečnom težinom između 18 i 23 kg.

NARAV

U pitanju je izuzetno zabavan, veseo energičan a u isto vreme i nežan pas. Posluđan je i privržen vlasnicima. Dobro se slaže sa decom, ali i sa ostalim ljubimcima. Obožava plivanje i sve aktivnosti u vodi i nikako ne voli da provodi mnogo vremena sam. Za dresuru nisu teški, inteligentni su i dosta brzo uče. Imaju prirodnu želju da udovolje svom vlasniku pa i zbog toga važe za lake pse za trening.

ZDRAVLJE I NEGA

Špringer španijel je vrlo aktivan pas, neophodno je obezbediti mu dosta trčanja i vežbe. Takođe, uživa u svim aktivnostima u vodi i plivanju. Važi za prilagodljivog psa, može bez problema živeti i u gradu i u ruralnoj sredini. Ne linja se puno, dovoljno mu je četkanje do dva puta nedeljno, kao i povremeno šišanje. Neki od češćih zdravstvenih problema koji se mogu javiti su zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala, displazija laktova, koronarna arterijaska bolest kao i progresivna atrofija retine.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Nizak nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari