NaslovnaINFOCIRKUZANT KOJI OPONAŠA GOVOR - OMILJENA TIGRICA

CIRKUZANT KOJI OPONAŠA GOVOR – OMILJENA TIGRICA

Tigrica, pernati cirkuzant, je definitivno jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Zbog vesele prirode i glasanja divni su ljubimci za decu.

One što morate znati o tigricama je da traže i najbolje se osećaju u društvu. Ukoliko znate da će provoditi deo dana sama, najbolje je nabaviti ih u paru, mužjaka i ženku. Ovo su jedni od „najromantičnijih“ ljubimaca i u paru ostaju ceo život.

Tigrice odlično oponašaju zvukove iz svoje okoline, pa će tako „pokupiti“ razne stvari koje ih vi ne učite. Znaju da oponašaju zvukove drugih kućnih ljubimaca (recimo mjaukanje), stvari sa televizora, posebno ako se često ponavlja neka melodija ili reč (recimo u reklami). Uspešno mogu oponašati i 30 reči, a ukoliko naprave vezu između određene reči i vas, tako će vas dozivati kada vas vide i na taj način privlačiti vašu pažnju. Ukoliko želite da ih pripitomite i naučite da govore, evo nekoliko saveta:

  • Tigrice vole više zvukove, ženski i dečiji, pa su to najbolje osobe koje bi trebalo da ih uče rečima;
  • Pustite ih da se prvo prilagode novom domu, pre nego što počnete da ih podučavate;
  • Najbolje vreme za učenje govora je ujutru ili uveče nakon uzbudljivog dana, kada ih vidite da su mirni i brbljaju „sebi u bradu“;
  • Ponavljajte reči koje želite da nauči sa licem veoma blizu kaveza. Ukoliko primetite da vas pomno posmatra da i da se zenice šire, to znači da vas pažljivo sluša;
  • Za početak odaberite jednostavne stvari, ime ptice, određenu reč, a kasnije to možete pokušati da proširite sa frazom;
  • Kada se koncentrišete baš na učenje, utišajte televizor ili radio, kako se zvukovi ne bi mešali;
  • Kada izgovarate reči trudite se da to bude sa osećajem, a ne monotono. Naglasite neki slog, jer što se više tigrici učini da je to igra ili pesma, pre će mu biti interesantno da oponaša.

Na mogućnost oponašanja reči, odnosno govora, može svakako uticati više faktora i neke tigrice će u tome biti uspešnije, dok će druge ostati tihe. Ovo su papagaji koji zahtevaju vreme i da se njima bavite kako bi na kraju „pričali“ sa vama.

POGLEDAJ JOŠ: INFO

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari