NaslovnaPSINEMAČKI LOVNI TERIJER

NEMAČKI LOVNI TERIJER

  • Naziv rase: NEMAČKI LOVNI TERIJER
  • Originalni naziv rase: Deutscher Jagdterrier
  • Klasifikacija FCI: Grupa III – Terijeri
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek:  13 – 15 godina

„Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!“

NEMAČKI LOVNI TERIJER – Ovaj citat iz Gorskog vijenca savršeno pristaje jednom od najmanjih lovačkih pasa, nadaleko poznatom nemačkom lovnom terijeru.

To je pas koji služi kao pomoćnik u lovu i to svestrani. Pored toga što je izuzetan pas u lovu, veoma je sklon porodici, naročito sa decom. Zbog male građe, energičan je i idelan za igru sa decom, mada mnogi autori ne preporučuju igru sa decom. Veoma su privrženi, zabavni, kod kuće su velike maze i dobri sa decom. Treba voditi računa o strancima u blizini porodice, nepoverljivi su.

Svojom svestranom upotrebljivošću obuhvata rad četiri grupe pasa: jamara, ptičara, goniča i krvoslednika.

POREKLO

Prvo leglo za koje se smatra da su od njega nastali Nemački lovni terijeri je Walter Zangenbert dobio na poklon od upravnika jednog zoološkog vrta. U pitanju je bilo leglo foksterijera (na tu rasu utiče i velški terijer i staro engleski terijer), međutim sva štenad su bila crna sa crvenim (riđim) šarama. To je prema njihovom mišljenju bila idealna boja za lovačkog psa jer se razlikovala od svih vrsta divljači i sprečavala bi da pas bude upucan greškom.

U stvaranju rase nemački lovni terijer, veliku ulogu je odigrao dr Herbet Lackner. 1924 je osnovan klub za nemačke lovne terijere, a 1926 je tek registrovan kao udruženje sa sedištem u Minhenu. Selekcija je bila oštra i vodilo se računa o kvalitetu pas.

IZGLED

Nemački lovni terijer je mali pas, crno-crveni, kompaktan, proporcionalan, živahnog izraza lica. Visina grebena kod mužjaka: 33 – 44 cm, ženka: 33 – 40 cm, a masa kod mužjaka: 9 – 10 kg, kod ženki: 7,5 – 8,5 kg.

nemački-lovni-terijer-pas1

Lobanja je ravna, široka između ušiju, bez oštrog prelaza na njušku. Njuška je srazmerna širini lobanje, dobro uglovana, nosna pečurka uvek crna, vilica snažna, obrazi izraženi, jaka brada na donjoj vilici, zubalo makazasto i potpuno. Oči tamne, okrugle, male, duboko postavljene, inteligentnog izraza. Uši šiljate, srednje velike, blago priležuće. Vrat snažan, sa jačim prelazom ka lopaticama, a leđa ravna, snažna, nisu kratka, slabine i sapi su snažne i mišićave. Grudi duboke, ne previše široke, dubine ne prelazi 50% visine, a rep je vodoravno nošen, kupiran na 1/3 od kraja. Prednje noge su mišićave, kosti treba da su jake, ne teške.

Dlaka je gusta, oštra ili kruta ravna dlaka, a osnovna boja je crna ili tamnokestenjasta (braon) sa crvenožutim paležom (na obrvama, njušci, grudima, nogama i ispod repa), dozvoljene su male beline na grudima i prstima.

NARAV

Nemački lovni terijer je specifična rasa, pouzdana i izdržljiva, uz pravilnu dresuru lako se navikava na porodicu i druge životinje, društven je sa drugim psima, a u porodici u kojoj se nalazi, naročito voli da se igra sa decom, jer su veoma energični.

Osobina  kojom se naročito ističe je hrabrost, lovci koji su vlasnici nemačkih lovnih terijera su puni priča o njihovoj hrabrosti. Treba voditi računa o odgoju, jer ukoliko se napravi propust lako može doći do stvaranja veoma opasnog psa.

ZDRAVLJE I NEGA

Nemački lovni terijeri su veoma zdravi psi i nisu poznate bolesti po kojima može biti karakateristična ova rasa. Nega im je veoma laka, dovoljno je da ponekad koristite rukavicu za četkanje.

Izvor: Lovački saveti, Wikipedia

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari