NaslovnaINFOČIŠĆENJE OD PARAZITA I ZAŠTO JE VEOMA VAŽNO

ČIŠĆENJE OD PARAZITA I ZAŠTO JE VEOMA VAŽNO

Ukoliko imate ljubimca, važno je znati da je čišćenje od parazita veoma bitna stavka u brizi o životinjama. Postoje mnogi vlasnici koji ovu stavku previde ili je smatraju nevažnom. Nažalost, paraziti mogu da izazovu velike komplikacije kod životinja, teške bolesti pa i da dovedu do smrti, stoga je veoma važno informisati se o parazitskim oboljenjima i redovno svog ljubimca čistiti od svih vrsta parazita

Pre svega, paraziti mogu biti spoljni i unutrašnji. Spoljni su krpelji, buve, šugarac, vaši, parazit demodikoze, a unutrašnji oble gliste i pantljičare (creva), srčani crv (krvotok).

Spoljni paraziti se tretiraju raznim praškovima, rastvorima i ampulama. Svi ovi preparati mogu se kupiti u Pet šopovima, veterinarskim apotekama i ambulantama, a pre upotrebe bilo kog preparata obavezno se konsultujte sa vašim veterinarom.

Kada su u pitanju štenci, oni obično u novi dom stižu sa otprilike šest nedelja starosti i ubrzo sledi prvo čišćenje štenaca od parazita i vakcinacija. Čišćenje od parazita je obavezno uraditi pre vakcinacije. U tom uzrastu čiste se od unutrašnjih parazita – glista i pantljičare.

NAJČEŠĆA OBOLJENJA KOJA IZAZIVAJU PARAZITI

DEMODEKS

Demodikoza – izaziva je parazit koji je redovan parazit kože, ali se bolest ispoljava u slučaju da se količina tog parazita drastično poveća ili imunitet životinje drastično opadne. Nastanak ove bolesti mogu podstaći i stres (izbacivanje životinje na ulicu, selidba, okot, neke traume), loša ishrana i hormonski poremećaji. Odlikuje se gubitkom dlake, ali bez izraženog svraba.

Tretman i lečenje – Lečenje ovog oboljenja je dugotrajno i mora biti pod kontrolom veterinara. Početni stadijumi mogu se uspešno izlečiti uljem propolisa.

ALERGIJSKI DERMATITIS

Alergijska iritacija kože izazvana buvama. Prepoznaćete je po opadanju dlake od učestalog češanja, najčešće u predelu korena repa, šapama, stomaku.

ŠUGA

Izaziva je parazit šugarac, prenosi se kontaktom i javlja se najčešće u lošim higjenskim uslovima. Prepoznaćete je po opaloj dlaci, čvorićima i ranama na koži.

CREVNI PARAZITI

Oble gliste i pantljičare mogu dovesti do ozbiljnih stanja ljubimca zbog velike iritacije creva – koja dovodi i do bakterijskih i virusnih infekcija, zatim lošeg usvajanja hranljivih materija, opšteg lošeg zdravstvenog stanja, čak i smrti.

PIROPLAZMOZA – BABEZIOZA PASA

Piroplazmoza je veoma teško oboljenje izazvano parazitima koji pripadaju Protozoama, a prenose ih krpelji. Ovi paraziti uništavaju crvena krvna zrnca – eritrocite i tako dovode do anemije (malokrvnosti). U početku se javlja visoka temperatura koju prati malaksalost i bezvoljnost psa. Kasnije se javlja anemija, žutica i pojava krvi u mokraći. Moguća je pojava i povraćanja.

SRČANI CRV

Bolest srčanog crva ili dirofilariaza je ozbiljno i potencijalno fatalno oboljenje. Uzročnik je krvni parazit. Glavni prenosioci bolesti odnosno parazita jesu KOMARCI.

Srčani crv se nastanjuje pretežno u plučnim arterijama (plućnim velikim krvnim sudovima) i prvi simptomi koji se ipoljavaju jesu simptomi disajnih oragana: kašalj, zamor (čak i nesvestice), gubitak kondicije.

Izvor: Beta Zrenjanin

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari