NaslovnaINFOKOJE NAMIRNICE SU NAJGORA HRANA ZA PSE?

KOJE NAMIRNICE SU NAJGORA HRANA ZA PSE?

Hrana za pse koja je opasna za njihovo zdravlje se može naći kako u kućnom asortimanu tako i u kupovnoj suvoj i konzerviranoj hrani.

Pri proizvodnji ove hrane fabrike često koriste jeftine namirnice kako bi povećali isplativost svojih proizvoda. Ako pogledate sastojke često možete pronaći i opasne namirnice, koje mogu ponekad dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema kod pasa. Dešava se da kod nekih nesavesnih proizvođača možete pronaći u jeftinijoj hrani i meso koje nije prethodno provereno, odnosno od životinja koje su umrle od nepoznatog uzroka.

Nije namera ovog teksta da se favorizuje niti kupovna niti domaća hrana, već da se ukaže na opasne namirnice koje vaš ljubimac možda redovno unosi, a da vi niste ni svesni.

 1. Avokado
  Avokado je veoma opasan za pse jer može izazvati zadržavanje vode u plućima i otežano disanje usled nedostatka kiseonika. Čak je moguće da dođe i do potpunog gušenja, a uzrok je toksin koji se nalazi u ovoj namirnici koji se zove persin.
 2. Gljive
  Gljive i pečurke treba izbegavati, jer kao i za ljude mogu biti toksične. Postoji dosta vrsta ovakvih gljiva i često ih je veoma teško razlikovati od onih koje nisu štetne.
 3. Jetra
  Jetra je svakako česta poslastica za pse i mnogi je daju svojim ljubimcima, međutim ukoliko se često daje psima može biti štetna. Zbog preterane konzumacije jetre može doći do anoreksije i deformiteta kostiju.
 4. Grožđe 
  Grožđe spada u veoma opasne namirnice za pse jer i u manjim količinama može dovesti do oboljenja bubrega. Ovo se može desiti u kratkom vremenskom roku i čak dovesti do smrti psa.
 5. So
  So, kao i uopšte veoma začinjena hrana, je svakako štetan element u ishrani. Treba voditi računa jer velika količina soli dovodi do dehidracije, povraćanja i dijareje.
 6.  Čokolada
  Čokolada takođe spada u opasne namirnice i to pogotovo tamnije i one za kuvanje. Kofein i teobromin su problem za varenje, a oni se nalaze u čokoladi. Trovanje čokoladom je moguće i to čak i sa smrtnim ishodom, dok su češče povraćanje, drhtavica i dijareja.
 7. Luk
  Luk ima izuzetno štetno dejstvo i može dovesti do nesvestice, opšteg slabljenja odnosno umora. Luk smanjuje prenos kiseonika kroz organizam psa.
 8. Čaj i kafa
  Većina vlasnika je svesna da je ovo opasno i vodi računa da pas nema pristup, ali treba ipak pomenuti da kafa i čajevi nikako ne treba da budu dostupni psima. Negativni uticaju na rad srca i pluća, kao i hiperaktivnost su najčešće posledice.
 9.  Paradajz
  Paradajz je povrće koje sadrži alkaloid koji je štetan i često konzumiranje može dovesti do dijareje i opšteg umora psa.
 10. Kukuruz
  Iako nije baš na crnoj listi može biti štetan jer uzrokuje otežano varenje. Pas može biti i alergičan na kukuruz, a spominjemo ga jer se može često pronaći u kupovoj hrani jer je zvor hranljivih materija koji nije skup.
 11. Slatkiši
  Slatkiši su generalno veoma štetni, pogotovo žvakaće gume. Ksilitol je zamena za šećer koja je se koristi kod dosta slatkiša, a uzrokuje nagli pad šećera kod pasa.
 12. BHA / BHT konzervansi
  Ovi konzervansi zu čak zabranjeni u nekim zemljama, a ponekad se koriste u proizvodnji kupovne hrane.
 13. Limun i limeta
  Veoma opasna namirnica za pse jer može dovesti i do smrti psa. Veoma je toksična  jer sadrži psoralen i uzrokuje drhtavicu, otežano kretanje i prestanak rada jetre.

Ovo su neke namirnice koje smo izdvojili, ali treba obratiti pažnjiu i na grašak, repu, živo testo, akloholna pića, koštice jabuke, šljive i breskve, kvasac…

Naravno da postoji još namirnica koje mogu biti štetne za vašeg psa pogotovo ako se često koriste u ishrani ili se pas nekontrolisano preždere nekom od njih, pa treba edukovati kako vlasnike tako i najbliže osobe iz okruženja jer oni često iz ne znanja mogu dati psu nešto što je opasno za njegovo zdravlje.

Povezano:

DA LI PSI TREBA DA JEDU KROMPIR?
KOJI ZAČINI SU DOBRI ZA VAŠEG PSA?

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari