NaslovnaINFODA LI MAČKE MOGU DA OSETE SLADAK UKUS?

DA LI MAČKE MOGU DA OSETE SLADAK UKUS?

Neki vlasnici mačaka tvrde da njihovi ljubimci vole sladoled ili slične slatkiše, ali šta kažu naučnici – da li mačke uopšte mogu da osete sladak okus? Naime, dugo su tvrdnje stručnjaka bile da mačke mogu da razlikuju tri vrste ukusa. To su kiselo, slano i gorko.

Ali šta je sa slatkim? Da li mačke nikako ne mogu da uživaju u slatkišima? Istina je da mogu da osete sladak ukus, ali u veoma maloj meri. Do ovog zaključka došlo se ispitivanjem gena. Naime, dva gena su odgovorna za okus slatkog. Mačke jedan gen uopšte nemaju, a drugi nije dovoljno razvijen.

Drugo pitanje koje se postavlja je da li mačke uopšte smeju da jedu slatko? Iako mnoge mace vole sladoled, kolače ili neki krem, zapravo se radi o tome da ih privlači tekstura hrane, a ne ukus. Mačke više vole maknu hranu, pa će se iz tog razloga poslužiti nekom poslalsticom.

Međutim, pojedini slatkiši mogu imati veoma nepovoljno delovanje na zdravlje vaše mačke, pa morate voditi računa. Čokolada je zabranjena, posebno crna čokolada, jer kod mačka izaziva podrhtavanje mišića, umor i srčane probleme.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

NAPULJSKI MASTIF

PSI ZNAJU KADA SMO DAREŽLJIVI?

poslednji komentari