NaslovnaINFODA LI PSI PREPOZNAJU I VOLE VESELA LJUDSKA LICA?

DA LI PSI PREPOZNAJU I VOLE VESELA LJUDSKA LICA?

Dosta ljudi smatra da psi prepoznaju i vole vesela ljudska lica, kao i da psi imaju sposobnost da veoma lako uoče ako je neko srećan, tužan ili ljut, ali da li je to zaista tako?

Prema istraživanju naučnika objavljenom u časopisu Current Biology, postoji čitav spektar psećeg opažanja koji se bazira na posmatranju ljudskih očiju i da na osnovu toga oni donose zaključak o nečijem emocionalnom stanju. U studiji je učestvovalo jedanaest pasa, a ispitivanje je sprovedeno na osnovu fotografija sretnih i ljutih izraza lica, Psi su njuškom dodirivali sliku na kojoj je srećna osoba ćešće nego što se moglo očekivati da je u pitanju slučajni odabir.

Postavlja se pitanje kako psi prepoznaju ljudske emocije, odnosno kako u očima i mišićima lica oko očiju mogu videti da li je neko srećan ili ne? Osnovna pretpostavka je ta da pošto psi celi život provode sa ljudima, uspevaju da uče i memorišu različite izraze lica kod svojih vlasnika, te na osnovu toga mogu pročitati i emocionalno stanje drugih osoba. Takođe, ne mogu se prevariti lažnom mimikom lica, jer su sposobni da uoče i najmanja odstupanja od ustaljenih pravila.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari