NaslovnaINFOKOJI SU ZNACI STARENJA KOD PASA?

KOJI SU ZNACI STARENJA KOD PASA?

Starenje je neminovan proces, čak i kada su naši ljubimci u pitanju. Ovaj proces je uobičajen za svakog psa, a ipak, svaki pas je kao i čovek, različit. Starenje sa sobom donosi mnogobrojne prmene – u izgledu, fizičkim osobinama, sposobnostima, ponašanju.

Iako je svaki pas poseban, postoje neki posebni znaci koji su prepoznatiljivi, a koji će vam ukazati da vaš ljubimac ulazi u starije životno doba. Formula za izračunavanje godina psa je nešto komplikovanija, ali moglo bi se reći da svi psi starosti oko sedam godina ulaze u period starije dobi. Kod većine će se javiti određene promene, a u nastavku pročitajte šta je to što vas čeka i koji znakovi mogu biti signal da je vreme da počnete da o vašem drugaru brinete sa povećanom pažnjom.

 SPORIJE SE KREĆE, GUBI MIŠIĆNU MASU, ARTRITIS

pas-umoran-spava-krilo
foto: Pixabay

Da li ste kod vašeg psa primetili promene u načinu na koji ustaje, leže ili korača stepenicama u odnosu na ranije? Ukočenost ili oklevanje pre neke fizičke aktivnosti? Ovo mogu biti znaci da vaš ljubimac doživljava promene koje su uobičajene za starije doba.

Takođe, blagi gubitak mišića, posebno u zadnjim nogama, je česta pojava u starosti. Artritis je, naročito kod većih i težih pasa, uobičajen pratilac starosti. On posebno pogađa zglobode nogu, vrata i kičme i ovde vam je potrebna stručna pomoć veterinara, kao i upotreba odgovarajućih lekova. suplemenata i hrane.

SEDE DLAKE

Karakteristična pojava za pse starosti između šest i sedam godina je menjanje boje dlake, odnosno pojava sedih i to najčešće na licu, oko njuške, očiju, obrazima, kao i na dlakama ušiju. Kako vreme prolazi, ove promene postaju primetnije i na delovima šapa, grupi i repa.

SLABIJE ČUJE

pas-spava
foto: Pixabay

Ukoliko se vaš pas u poslednje vreme teže budi, ne odaziva se na pozive iz daljine, prepada se kada mu priđete sa leđa ukoliko vas pre toga nije video – najverovatnije se radi o još jednom procesu koji se vezuje za starenje. Bitno je isključiti uzroke kao što su infekcije ili strano telo u uhu vašeg ljubimca.

Kada isključite ove uzroke i sigurni ste da se radi o starenju, morate se postarati da vaš prijatelj bude zaštićen od opasnosti kao što su saobraćaj ili deca. Dobro je ukoliko možete da ih naučite da prate vaše komande rukama kada ih pozivate, dajete naredbu da sednu, čekaju ili slično.

SLABIJE VIDI

pas-labrador
foto: Pixabay

Još jedan znak starenja kod pasa jeste plavičasto-siva masa koja se javlja kod većine, a koja prekriva zenicu. Ona vremenom postaje sve primetnija i neprozirnija. Stručan termin za ovo stanje je lentikularna skleroza, ali ne morate odmah brinuti, jer ne utiče preterano na vid. Ukoliko kod vašeg psa primetite ovakve promene, obavezno se javite veterinaru, kako bi utvrdili o kojoj se promeni tačno radi. Psi mogu da pate i od katarakte, koja je bela i neprozirna i drastično utiče na vid vašeg psa.

Izvor: Petface.net

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari