DA LI PSI ZNAJU DA PREPOZNAJU LAŽLJIVCE?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da li ste nekad pokušali da prevarite vašeg psa, da mu navodno bacite loptu ili da ga usmerite u pogrešnom pravcu, ali on ne naseda? Prema poslednjim studijama, naši krzneni drugari veoma brzo shvate kojoj osobi ne treba verovati i vremenom počinju da je ignorišu.

Nedavno smo pisali o studiji koja je ustanovila kako psi znaju da razlikuju veselja i ljutita lica i da se ponašaju u skladu sa njima, a u časopisu Animal Cognition detaljno je objašnjeno kako psi znaju i kada neko laže.

Kako bi ovo ustanovili, istraživači pod vođstvom Akike Takaoke sa univerziteta u japanskom gradu Kjoto su 34 psa ispitivali u tri kruga. U prvom krugu uzbuđeno su pokazali psima gde je skrivena hrana i tako stekli poverenje. No u drugom krugu isti ispitivači su lagali jer su psima pokazali praznu posudu. U trećem krugu ispitivači su ponovo pokazali posudu s hranom, ali psi više nisu reagovali, što jasno upućuje na određen nivo nepoverenja ili barem zbunjenosti.

Da bi tačno utvrdili o čemu se radi, istražvači su doveli novog ispitivača kojeg psi nisu poznavali. On je psima uzbuđeno pokazao na posudu sa hranom i psi su ponovo dobro reagoval.

Izvor: N1

Pročitajte još: INFO

Share.

Leave A Reply