NaslovnaINFODA LI PSI ZNAJU DA PREPOZNAJU LAŽLJIVCE?

DA LI PSI ZNAJU DA PREPOZNAJU LAŽLJIVCE?

Da li ste nekad pokušali da prevarite vašeg psa, da mu navodno bacite loptu ili da ga usmerite u pogrešnom pravcu, ali on ne naseda? Prema poslednjim studijama, naši krzneni drugari veoma brzo shvate kojoj osobi ne treba verovati i vremenom počinju da je ignorišu.

Nedavno smo pisali o studiji koja je ustanovila kako psi znaju da razlikuju veselja i ljutita lica i da se ponašaju u skladu sa njima, a u časopisu Animal Cognition detaljno je objašnjeno kako psi znaju i kada neko laže.

Kako bi ovo ustanovili, istraživači pod vođstvom Akike Takaoke sa univerziteta u japanskom gradu Kjoto su 34 psa ispitivali u tri kruga. U prvom krugu uzbuđeno su pokazali psima gde je skrivena hrana i tako stekli poverenje. No u drugom krugu isti ispitivači su lagali jer su psima pokazali praznu posudu. U trećem krugu ispitivači su ponovo pokazali posudu s hranom, ali psi više nisu reagovali, što jasno upućuje na određen nivo nepoverenja ili barem zbunjenosti.

Da bi tačno utvrdili o čemu se radi, istražvači su doveli novog ispitivača kojeg psi nisu poznavali. On je psima uzbuđeno pokazao na posudu sa hranom i psi su ponovo dobro reagoval.

Izvor: N1

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari