NaslovnaZANIMLJIVOSTIDA LI SU PSI PRIRODNI DETEKTORI LAŽI?

DA LI SU PSI PRIRODNI DETEKTORI LAŽI?

PSI DETEKTORI LAŽI – Tim japanskog naučnika Akika Takaoka sa Univerziteta u Kijotu je u svojoj studiji potvrdio teoriju da psi imaju izuzetno visoko razvijeno šesto čulo. Ovo čulo može biti od izuzetne koristi kako bi pas zaštitio i sebe i svog vlasnika od moguće opasnosti.

Psi brzo uče iz vlastitih iskustava

U eksperimentima gde je učestvovalo tridesetak pasa primećeno je da psi lako mogu otkriti ljudsku neiskrenost i postati nepoverljivi prema takvim ljudima, pogotovo ako ih neko želi nadmudriti. Takođe, prema eksperimentima psi brzo procene ko je nepouzdan. Psima su istraživači prstom pokazali na posude sa hranom. Životinje su prateći ruku pronašle prazne posude. Nakon toga nije bilo drugog pokušaja potrage za hranom u činijama. Takođe, psi više nisu reagovali jer su saznali istinu i više nisu verovali eksperimentima iz prethodnog iskustva.

Čulo mirisa

Psi imaju mnogo bolje razvijeno čulo mirisa u odnosu na ljude. Psi u roku od par sekundi mogu primetiti promene i osetiti kakvu svrhu i nameru ima određena osoba, u zavisnosti od toga koji miris emituje ili na koji način se osoba ponaša. Primera radi, adrenalin tera ljude da se znoje više nego obično. Psi reaguju na takvu negativnu energiju ili opasnost, bilo putem straha od te osobe ili putem agresije.

Psi čoveku pomažu u održavanju i negovanju kontakata

U daljim istraživanjima potvrđeno je da su psi vrlo lojanlni svojim vlasnicima, kao i to da su vrlo zainteresovani za kvalitetne ljudske socijalne interakcije. Prilikom eksperimenta, vlasnici pasa su zatražili pomoć od grupe ljudi. Neki su pomogli vlasnicima, drugi nisu. Nakon toga je cela grupa psima ponudila poslastice. Psi su prihvatili poslastice samo od ljudi koji su pritekli u pomoć njihovim vlasnicima i potpuno ignorisali ostale iz grupe.

Za kraj, podsetićemo vas na jednu staru izreku:

„Ne verujem ljudima koji ne vole pse, ali verujem u psa koji ne veruje određenoj osobi.“

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari