NaslovnaZANIMLJIVOSTIŠTA JE TO SA MAČKAMA I TOALET PAPIROM?

ŠTA JE TO SA MAČKAMA I TOALET PAPIROM?

MAČKE I TOALET PAPIR – Svim vlasnicima mačaka je dobro poznato da njihove mezimice obožavaju da cepkaju toalet papir na najsitnije komade, kao i da ga raznose po celom stanu ili kući. Ovakvo ponašanje je naročito izraženo kod malih mačića i sigurno ste se zapitali zbog čega mačke to rade.

Mačke i njihove kandže

Pripitomljene mačke nemaju potrebu da koriste svoje kandže za lov, ali i dalje imaju iste lovačke instinkte kao i njihove divlje rođake. Kada maca hoda po ravnoj površini, njene kanže su uvučene jer joj nisu potrebne kao prilikom penjanja. Takođe, grebanje raznih površina je macin način da obeleži teritoriju. Na ovaj način mačke u isto vreme istežu mišiće leđa i rade „manikir“. Pritom jastučići na šapama imaju karakterističan miris koji ispuštaju, koji je specifičan za svaku mačku, pa mačka grebanjem zapravo ostavlja svoj otisak na toj površini. Pored toga, mačkama kanže naravno služe za odbranu, a mačke zbog svog karaktera svuda vide moguću pretnju, ali i mogućnost za igru.

Uništavanje toalet papira – loše ponašanje ili prirodni nagon?

Čak i ako vašoj četvoronožnoj mezimici skratite kandže, njen nagon za grebanjem nije moguće potpuno suzbiti. Kako odrasta i navikava se na život u zatvorenom prostoru maca neće po automatizmu postati mirna, već će samo malo teže ispoljavati svoju divlju stranu. Ovo se odnosi i na toalet papir, ali i na tepihe, ćilime, tapacirane nameštaje i sve ostale površine koje mogu poslužiti za oštrenje kandži.

Zbog čega baš toalet papir?

Prvi razlog je sigurno mogućnost da se nesmetano uvuku u kupatilo, jer većina vlasnika mačaka drži posip upravo u kupatilu. Kada se uvuku u kupatilo imaće mogućnost da nesmetano prave konfete sve dok ih ne uhvatite i ne sprečite u tom delu. Drugi razlog je verovatno to da ih čin uništavanja toalet papira podseća na lov. Mačke osećaju jedan vid zadovoljstva kada u svojim šapama drže nešto što se njihovim „napadom“ smanjuje i menja izgled. Ovakve fizičke promene daju mački signal da je njen lov uspešan. Treći razlog je to što ih toalet papir može podsetiti na pticu, glodara ili ribu koju su ulovili. Iz tog istog razloga vole da uništavaju i igračke, kartonske kutije i slične predmete.

Pročitajte još: ZANIMLJIVOSTI

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari