NaslovnaINFOENDAL - NAJODLIKOVANIJI LABRADOR

ENDAL – NAJODLIKOVANIJI LABRADOR

Endal je bio labrador retriver koji je bio pas za pratnju penzionisanom šefu Kraljevske mornarice Alanu Partonu.

Alan je imao brojne povrede glave zbog kojih je imao problema sa pamćenjem, postao invalid, imao brojne poteškoše sa govorom i nemogućnost procene udaljenosti predmeta. Endal je imao i svojih povreda, patio je od bolova u prednjim nogama i mnogi su se pitali da li je on uopšte sposoban da radi kao pas za pratnju. Međutim, Endal je započeo svoju karijeru psa za pratnju 90-tih godina, i osvojio je brojne nagrade zbog svoje neverovatne uspešnosti.

Endal je bio vrlo inteligentan, bio je u stanju da savlada znakovni jezik i na taj način je donosio Alanu stvari koje je on tražio. Takođe, umeo je da izvuče čep iz kade u slučaju da Alen padne u nesvest prilikom kupanja pre nego što ode po pomoć. A umeo je i da pritiskom tastera za hitne slučajeve na telefonu dozove hitnu poomoć. Jednom prilikom je shvatio da njegov vlasnik ima problem da se približi bankomatu kako bi podigao novac i on je to uradio umesto njega. Kako je Alan u izjavi pre par godina rekao, jedini problem nakon toga je što je Endal kasnije prilikom odlaska u banku želeo to da čini i za druge ljude.

Jednom prilikom je Alan bio oboren iz svojih invalidskih kolica od strane jednog nesavesnog vozača koji je pobegao sa mesta nesreće a Endal ga je odvukao sa ulice na sigurno, izvadio ćebe iz prevrnutih kolica, pokrio svog vlasnika i onda otrčao u obližnji hotel po pomoć!

Zbog svega navedenog Endal je osvojio brojne nagrade kao i titulu „Psa milenijuma“, i PDSA zlatu medalju za hrabrost i predanost dužnosti što je najveće priznanje koje se dodeljuje životinjama. Takođe i Viktorijanski krst za spašavanje života svog vlasnika.

Endal je rođen 13. decembra 1995.  a uginuo je 13. marta 2009. godine. I dan danas se smatra jednim od najodlikovanijih i najboljih servisnih pasa u istoriji. Endal je bio inspiracija i za nastanak organizacije „Psi za junake“ (Hounds for heroes) čiji je cilj da obezbedi servisne pse za povređene vojne heroje kao i ljude iz hitnih službi.

Alen danas pored sebe ima drugog labradora koji se zove EJ (Endal Junior – Endal Mlađi) u čijoj dresuri je Endal u toku svog života učestvovao. Sedimo se ovog malog heroja danas, na godišnjicu njegove smrti i ne zaboravimo da heroji ne moraju uvek ići okolo na dve noge.

Izvor: bbc.com, labradorblogs.blogspot.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari