NaslovnaINFOGOJAZNOST KOD PASA

GOJAZNOST KOD PASA

GOJAZNOST KOD PASA – Gojaznost kod pasa je prema nekim izvorima ubedljivo najčešći problem viđen u veterinarskim klinikama u Severnoj Americi, procenjuje se da čak 30% odraslih pasa ima višak kilograma.

Bilo koja rasa pasa može imati problem sa gojaznosti, ali je to najčešće problem kod zlatnih retrivera, labrador retrivera, biglova i mopsova. U današnje vreme kada mnogi vlasnici zbog načina života i nepravilne ishrane dozvole sebi da se ugoje, posledica toga često bude da se i mnogi ljubimci ugoje zajedno sa njima. Pre svega život bez dovoljno fizičkih aktivnosti, kao i vremenski uslovi koji nisu uvek pogodni za aktivnosti da otvorenom mogu dovesti do povećanja telesne težine kod naših ljubimaca.

Gojaznost tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do bolesti zglobova, brojnih respiratornih bolesti, pankreatitisa, dijabetesa, kožnih bolesti, raka kao i problema sa srcem. Čak i mala prekomerna težina može skratiti životni vek vašem ljubimcu. Postoji studija koju je uradila Purina hrana za pse koja je otkrila da su psi koji su imali umerenu prekomernu težinu imali 15% smanjenja svog životnog veka. Najkraće rečeno, gojazni psi umiru ranije. Slične stvari se primećuju i kod studia o ljudskoj težini odnosno ljudi koji imaju prekomernu težinu tokom svog života.

Kako mogu da utvrdim da li je moj pas pretežak?

Ne može se uvek reći da li je pas sa prekomernom težinom samo gledajući ga, potrebno je opipati psa tako da imate dobar osećaj u predelu rebara, bokova, ramena i kičme. Ovo je posebno važno za pse sa debljim i gušćim krznom jer njihova gusta dlaka može sakriti njihovu pravu „figuru“ Kada stavite ruke na svog ljubimca trebalo bi da lako osetite njegova rebra, bez kopanja po njima i dodatnog opipavanja. U bočnom prikazu bi takođe trebalo jasno da vidite njegov struk. Na osnovu sledećih pitanja možete napraviti procenu gojaznosti vašeg psa:

-Možete li lako da osetite rebra svog psa?

-Možete li osetiti vrh lopatica svog psa?

-Možete li videti poslednje rebro kod svog psa?

-Da li osećate kičmu svog psa, ali je ne vidite?

-Možete li da osetite kosti kuka svog psa, ali da ih ne vidite?

-Da li vaš pas ima figuru peščanog sata?

-Da li vaš pas ima struk kada gledate bočni pogled?

Ako ste na nekoliko od navedenih pitanja odgovorili sa „NE“, vaš pas bi verovatno mogao malo da dotera liniju.

Koliko suvišnih kilograma je u redu?

Broj viška kilograma zavisi od veličine psa. Pas se smatra gojaznim kada je teži za više od 10 do 15% od svoje idealne težine. Primera radi, čivava koja bi trebala da teži 2,3 kg će se smatrati gojaznom ukoliko ima dodatnih 227 grama, dok labrador retriver koji bi trebao da teži 30 kg neće biti gojazan dok ne bude težio više od 33 kg odnosno 3 kg preko njegove idealne težine.

Šta uzrokuje gojaznost pasa?

Postoje neka medicinska stanja poput hipotiroidizma zbog kojih vaš pas može dobiti na kilogramima, ali ipak najčešći uzrok gojaznosti pasa jeste previše hrane i nedovoljna količina svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Ako vaš pas iznenada počne da dobija kilograme ili ako ste mu smanjili hranu, a on ima problema sa gubitkom kilograma, svakako bi trebali da se konsultujete sa svojim veterinarom.

Mnogi psi vode prilično neaktivan život. Lagana šetnja po komšiluku ne pruža dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti koja je neophodna zarad zdravog sagorevanja kalorija. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju da hrana koju vaš ljubimac dobija ne prelazi njegove potrebe kao i da otkrijete koja je najbolja hrana za vašeg psa.

Kako uvesti režim mršavljenja?

Ukoliko vaš pas treba da izgubi 10% svoje težine ili manje, trebalo bi da to možete bez većih problema da postignete jednostavnim promenama u načinu života U slučaju da vaš ljubimac treba da izgubi više od 10%, potrebno je da se konsultujete sa svojim veterinarom kako bi ste se osigurali da pratite bezbedan način mršavljena.

Takođe, potrebno je utvrđivanje koliki je dnevni kalorijski unos hrane koji vaš pas dobija. Te informacije možete izračunati na osnovu informacija sa pakovanja na paketu hrane za pse koju dajete svom ljubimcu. Što je hrana kalorčnija, biće vam potrebno manje hrane. Takođe, poželjno je da vodite dnevnik hrane vašeg psa tokom perioda dijete u kome ćete zapsiati sve što vaš ljubimac jede tokom dana. Kada budete znali šta vaš pas u uobičajnim danima jede, znaćete gde je neophodno napraviti smanjenje kako bi vaš pas postepeno i na zdrav način izgubio višak kilograma. Za početak, potrebno je smanjiti količinu poslastica koju dajete vašem psu. Sporo i stabilno mršavljenje neće vašeg  ljubimca ostaviti previše gladnog, a zaista će mu pomoći na duže staze.

Šta je sa vežbanjem?

Psima je neophodno vežbanje kako bi zadržali dobar oblik svog tela, ali i uma. Kako bi i vama i vašem ljubimcu vežbanje bilo zanimljivo u nastavku je nekoliko saveta.

Promenite svoju rutu – Krenite drugom rutom kroz kraj u kome obično šetate ili šetajte u suprotnom smeru u odnosu na onaj kako inače šetate.

Isprobajte odnosno pronađite novu stazu – Raspitajte se na internetu ili kod prijatelja o stazama i mestima pogodnim za pse. Proleće i jesen su najbolje vreme za istraživanje novih teritorija za šetnju.

Povedite prijatelja – pozovite prijatelja vašeg psa, naravno i vlasnika na druženje u dvorištu ili se nađite u nekom parku gde se vaš pas i njegov drugar mogu izigrati bez povodca. Njihova međusobna igra je odličan način za mršavljenje a i zabavno je za gledanje.

Ne dozvolite da vas vreme zaustavi – Čak i ako nije savršen dan za šetnje i aktivnosti napolju, vi i vaš pas i dalje možete izaći na vežbanje. Obucite i sebe i svog ljubimca prikladno vremenskim uslovima i nakon malo zagrevanja u aktivnostima napolju, videćete da verovatno nije toliko hladno kao što ste mislili da jeste dok niste krenuli u skitnju napolju.

Vežbajte u zatvorenom – Ako niste u mogućnosti da izađete pronađite način da se igrate sa svojim ljubimcem unutar kuće ili stana. Ukoliko imate prostora, možete se igrati žmurke, ili vežbati pozivanje svog ljubimca iz različitih prostorija, možete šetati gore dole stepenicama u zgradi tako što ćete posetiti nekoliko različitih spratova zajedno.

Plivanje – plivanje je odlična fizička aktivnost, pogotovo ukoliko posedujete starijeg ljubimca koji recimo ima artritis.

Šetač pasa – razmislite o angažovanju profesionalnog šetača za pse. Ukoliko nemate vremena da vašeg ljubimca vodite u duže šetnje od uobičajnih možete angažovati nekoga da to uradi umesto vas.

Najmanje što možemo učiniti za zdravlje našeg psa jeste da ih održavamo u formi. Ni najkvalitetnija hrana na svetu neće učiniti vašeg psa zdravim ukoliko je jede previše. Kako bi ste započeli režim mršavljenja vašeg psa, počnite sa malo povećanim režimom vežbanja i sa nešto manje hrane u periodu od mesec dana, a zatim pnovo procenite stanje njegovog tela pa odatle možete krenuti dalje. Odžavanje zdrave težine će smanjiti rizik od dobijanja raka, bolesti zglobova, repsiratornih bolesti, pankreatitisa, dijabetesa, kožnih bolesti i srčanih problema. Odžavajte svog voljenog ljubimca u formi i pomozite mu da ostane zdrav!

Izvor: moderndogmagazine.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari