NaslovnaINFOKAKO DOVESTI NOVU MACU PORED POSTOJEĆE

KAKO DOVESTI NOVU MACU PORED POSTOJEĆE

DOVESTI NOVU MACU PORED POSTOJEĆE – Mnoga domaćinstva imaju više od jedne mačke i to je sasvim prirodno, kako je mačkama potrebno društvo pripadnika svoje vrste. Na taj način, mačke imaju dovoljno fizičke aktivnosti, društvenu interakciju i stimulaciju kakvu ne mogu dobiti od ljudi. Iako postoji dosta razloga da imate više od jedne mačke, potrebno je da dobro razmislite pre nego nabavite novog člana porodice, jer su one teritorijalne životinje.

Postavljaju se pitanja da li imate vremena za još jednog ljubimca, zašto želite novu mačku i da li mislite da vašoj ljubimici treba drugar. Koji god da je razlog, ne može se na prvi pogled proceniti da li je maca starosedelac spremna, jer mačkama treba vremena da “formiraju mišljenje“ jedne o drugima, što može trajati nedeljama, mesecima, a takođe mogu promeniti mišljenje vrlo brzo. Zbog svega navedenog, najbolje je staru i novu mačku upoznati polako i postepeno uz strpljenje i puno ljubavi.

Biranje mace prema karakteru i uzrastu

mačka-dve-mačke
foto: Pixabay

Pre nego dovedete novu macu, treba da razmotrite njene godine i karakter. Ukoliko je maca starosedelac starija, njena ideja zabave je najverovatnije dremanje pored prozora i mače se ne tu ne bi najbolje uklopilo, jer bi njihovi stepeni energije bili drastično različiti. Dakle, najbolje je da budu sličnog uzrasta. Što se tiče karaktera, preporuka je da ako je vaša mačka stidljiva, dovedete mačku sa više samopuzdanja, jer bi se tako napravio balans, a maca starosedelac bi mogla da nauči da bude znatiželjnija i hrabrija. Nije mudro da na primer uzmete dve stidljive mačke, jer bi one mogle da se vežu isključivo jedna za drugu, a ne za vas. Takođe, dve samouverene mačke mogu da uđu u sukob u nekom momentu i da se potpuno udalje jedna od druge.

“Sigurna“ soba za novu mačku

Ukoliko je moguće, pripremite posebnu sobu za novu mačku, i to sve pre nego nova maca dođe. To može biti bilo koja soba koja ima vrata, a sobu ćete učiniti udobnijom tako što ćete staviti stvari za spavanje, odmaranje, igranje i skrivanje. Ako je maca starosedelac navikla da spava u vašem krevetu ili ima omiljeno mesto negde u kući, ne uskraćujte joj pristup tim mestima, dakle neka prostorija za novu macu bude ona gde maca starosedelac inače nije provodila mnogo vremena.

mačka-dve-mačke
foto: Pixabay

Čim nova mačka stigne, smestite je u za to predviđenu sobu i držite vrata zatvorena, kako ne bi došlo do direktnog susreta starosedelice i pridošlice. Nije dobra ideja upoznati ih istog trena, jer bi odmah na početku mogao da se desi ozbiljan sukob. Nova maca bi verovatno pokušala na sve načine da “osvoji“ i vas i celokupan prostor, što se ne bi svidelo maci koja je već tu. Kada maca pridošlica dođe, posvećujte joj dovoljno vremena i polako se upoznajte.

Razmena mirisa

U ovoj prvoj fazi fizičke razdvojenosti, treba svim mačkama omogućiti da se međusobno čuju i osete. Kako će obe mace iz radoznalosti verovatno boraviti blizu vrata koja ih razdvajaju, možete ih hraniti baš blizu vrata, sa suprotnih strana, kako bi se privikle na nove mirise. Hranjenje u međusobnoj blizini takođe stvara trajno pozitivno iskustvo vezano za miris nove mačke. Takođe, možete pripremiti poslastice i nagraditi ih kada osluškuju i njuškicom mirišu svoje novo društvo sa druge strane vrata, šte će dosta pomoći kada do upoznavanja dođe. Mirisi će se takođe osetiti i na vama, a samu razmenu mirisa možete povećati tako što stavite čarapu ili neku tkaninu na ruku, pomazite macu starosedeoca te odnesite taj predmet u sigurnu sobu i njime pomazite macu pridošlicu. Isto uradite i obrnutim redosledom.

mačka-dve-mačke
foto: Pixabay

Nakon prve nedelje, sledeći korak može biti razmena stvari na kojima vaše mace spavaju. Zamenite im međusobno postelje i ostavite ih da dalje istražuju i njuškaju same, kako bi se uverile da od novog mirisa ne preti opasnost. Većina mačaka ovu fazu prođe bez negativnih reakcija, ali ako se jave negodovanje i stras, budite strpljivi i produžite trajanje ovog koraka još nedelju dana.

Vizuelno upoznavanje

Kada procenite da se nova maca oseća udobno u svojoj sobi, a nakon prethodnih postepenih koraka koji su prošli mirno, vreme je da vaše mace i vide jadna drugu. Ukoliko je moguće, za početak ih možete pustiti da se gledaju preko staklenih vrata, a većina vlasnika za ovu svrhu koristi pregradu sa mrežom za komarce ili okvir vrata preko koga je postavljena neka vrsta mreže.

mačka-dve-mačke
foto: Pixabay

Svakako, za početak možete i samo odškrinuti vrata tek toliko da se mogu videti, a moguće je da će se dodirivati šapama kroz taj mali prostor. Pratite te interakcije, a ako primetite da dolazi do tenzije, prekinite ih zatvaranjem vrata. U ovoj fazi takođe hranite mačke u neposrednoj blizini sa suprotnih strana, a one će se ovako brzo naviknuti da se gledaju, bez opasnosti ili želje za tučom. Ove korake ponavljajte što češće, više puta dnevno, a kada se mačke sa suprotnih strana pregrade naviknu jedna na drugu i interakcije prolaze u pozitivnom tonu, možete polako preći na sledeću fazu.

Zamena mesta

Nakon što su se mace i upoznale preko vrata, kreće faza gde jednom dnevnom zamenite prostorije u kojima mačke borave. Mačke i dalje ne treba direktno upoznavati, te je potrebno izbeći susret prilikom zamena soba. Dakle, macu pridošlicu pustite da istražuje ostatak kuće, a maca starosedelac će istražiti sobu u kojoj je nova maca bila u “karantinu“. Nakon par dana obrnutih uloga, dolazi vreme za prvi kontrolisani direktni susret.

Upoznavanje

Kada procenite da su se mačke dovoljno privikle na postojenje one druge, pustite ih da se slobodno šetaju po istoj sobi uz vaš nadzor. Ukoliko primetite da je nekoj od mačaka neprijatno, da se plaši ili beži, razdvojite ih pre nego dođe do problema. Isto pokušajte i narednog dana, dok strah ne nestane, a nakon desetak ovakvih direktnih upoznavanja, povećajte vreme koje mačke provode zajedno. I dalje ih pažljivo posmatrajte jer je ovo najosetljivija faza u kojoj nije dobro da se dogodi sukob.

Redovno igranje je u ovoj fazi veoma važno, jer mačkama igra predstavlja izazov i pomaže im da se reše viška energije. Dobro je da igra prethodi i trenutnku susreta, jer zajedničko igranje možete iskoristiti da biste osnažili i ohrabrili pozitivnu interakciju.

tokinška-mačka
foto: Edenvane / Wikipedia

Nakon što su se sprijateljile, počele da se igraju i mogu boraviti u istom prostoru bez previše sukoba, dolazi do uspostavljanja pravila i rutine. Svaka mačka mora imati svoje posude za hranu, a idealno bi bilo da svaka ima i svoj posip. Svakako ih nemojte odmah ostavljati same bez nadzora, ukoliko niste kod kuće, odvojite ih u početku dok definitivno ne postanu drugari. Ovaj period može potrajati od par nedelja do par meseci, a sve zavisi od samih maca.

Zajednički život

Neka ponašanja vaših ljubimica vam se možda neće svideti, ali je normalno i očekivano da ponekad frknu jedna na drugu, ili još češće, da se pogledaju malo namršteno. Nemojte ih kažnjavati ili vikati na njih ako to rade, jer se one same moraju dogovoriti oko hijerarhije u zajedničkom domaćinstvu. U slučaju tuče ili sukoba, mačke razdvojite, vratite se korak unazad i usporite proces upoznavanja. Za uspešno upoznavanje mačaka je najvažnije ići polako i biti strpljiv, jer se uvek možete vratiti korak unazad.

Izvori: Zooplus, Zdravamaca, Prava šapa, Petmagazine, Petface

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari