NaslovnaPSINAUČNICI ZBUNJENI - POSLE 18.000 PRONAĐENO ZAMRZNUTO ŠTENE

NAUČNICI ZBUNJENI – POSLE 18.000 PRONAĐENO ZAMRZNUTO ŠTENE

Prošlog leta, naučnici su pronašli muško štene zakopano unutar gomile smrznute zemlje, u blizini reke Idigirte, severoistočno od Jakutska, u Rusiji. Celo telo, gusta dlaka, njuška, pa čak i brkovi i trepavice su sačuvani zahvaljujući večnom mrazu u tom delu Sibira.

Naučnici su zaključili da je pas imao manje od dva meseca kada je umro, ali sam uzrok smrti još uvek nije utvrđen. Procenjena starost skoro savršeno očuvane životinje iznosi neverovatnih 18.000 godina i možda predstavlja “nasjtarijeg potvrđenog psa“ u istoriji. Međutim, nakon proučavanja, naučnici nisu sigurni da li je u pitanju pas ili vuk – verovatno zbog toga što se do sada verovalo da su psi pripitomljeni pre 15.000 godina.

Love Dalen i njegov kolega Dave Stanton – švedski istraživači – veruju da se radi o najstarijem potvrđenom psu, jer su isti istraživači u odovjenoj studiji, objavljenoj u časopisu Current biology, zaključili da su psi najverovatnije pripitomljeni još u periodu od pre 27.000 do 40.000 godina. Ako je tako, ovo otkriće bi moglo biti presudno u proučavanju pripitomljavanja vukova. Kako je Dalen rekao, životinja je bila neverovatno dobro očuvana i pre čišćenja, a kada je pronađena nisu znali koje starosti može biti, jer je pronađena u uslovima gde se pronalaze stvari smrznute svega nekoliko decenija ili stotina godina.

Dalen dalje dodaje da su bili veoma uzbuđeni zbog otkrića, ali su bili i skeptični dok nisu uradili datiranje metodom radioaktivnog izotopa ugljenika poznatu i kao metoda C-14. Kada su dobili rezultat da je stvorenje staro 18.000 godina, uzbuđenje je tek počelo, jer je to vremenski period kada se, kako Dalen smatra, dosta toga dođalo i sa psima i sa vukovima, gledano sa genetske strane. To je period kada dolazi do divergencije vrsta, te se može raditi o vrlo ranom modernom vuku ili vrlo ranom psu ili kasnom pleistocenskom vuku, navodi Davon , profesor evolucione genetike.

Štene je pronađeno u zabačenom delu severoistočnog Sibira i još uvek se nalazi u Rusiji, dok istraživači Dalen i Staton proučavaju njegovu rebarnu kost u Švedskoj. Prema Statonu, pas je bio tako dobro očuvan jer je pronađen u tunelu ukopanom u smrznutom tlu. 25. novembra, Švedski centar za paleogenetiku je objavio na svom Twitter nalogu kako je utvrđeno da se radi o muškoj životinji, te su zamolili ruske kolege da ga imenuju. Štene je dobilo ime Dogor, što je jakutska reč za prijatelja i čini se veoma pogodnim. Sada se nestrpljivo čekaju dalji rezultati genetskog ispitivanja.

Dr. Sergej Fedorov, stručnjak za drevne pse sa NEFU univerziteta navodi da njihov centar ima najveću DNK banku gena svih pasa i srodnih vrsta iz celog sveta, ali da u ovom slučaju nisu mogli identifikovati životinju iz prvog pokušaja. Takođe je, osvrćući se na smrznuto štene, rekao da je neverovatno videti, dodirnuti i osetiti istoriju Zemlje.

Izvori: www.boredpanda.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari