NaslovnaINFOKAKO POMOĆI LJUBIMCIMA DA UBLAŽE STRES OD PETARDI?

KAKO POMOĆI LJUBIMCIMA DA UBLAŽE STRES OD PETARDI?

Iako je doček Nove godine prošao, sezona bacanja petardi kod nas nažalost nije. Pored toga što su petarde opasne za ljude i svake godine neko zadobije i teške povrede šake, od petarda godišnje premine oko 5.000 kućnih ljubimaca. Uzrok se srčani udar izazvan eksplozijom petardi.

U nastavku je nekoliko saveta kako možete pomoći vašim ljubimcima da što lakše prebrode ovaj period.

Napravite opuštajuću atmosferu

Nekim smirujućim zvukovima ili laganom muzikom pokušajte da napravite u vašem domu opuštajuću atmosferu još pre nego što krene bacanje petardi. Ukoliko vaš pas (ređe mačka) vole vodu možete ih odvesti i u kupatilo i pustiti tuš što će takođe imati smirujući efekat.

Uvijte psa u šal ili vašu jaknu

Uplašenog psa treba obmotati u neku tkaninu ili šal, a stručnjaci čak preporučuju da to bude nešto vaše, poput jakne ili pokrivača. Na ovaj način ćete njima napraviti mirnu oazu, sa stvari će pokupiti vaš miris, što će ih dodatno umiriti.

Preparati za smirivanje

Ovo je takođe opcija kojoj možete poseći ukoliko znate da vaš ljubimac veoma burno i stresno reaguje na petarde. Kako to ne bi ostavilo trajne posledice po njihovo zdravlje, možete se posavetovati sa vetarinarem i potražiti preparat za smirenje. Postoje i preparati na biljnoj bazi i mogu se naći u specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce.

izvor: B92

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari