NaslovnaRase pasaHrtoviPERSIJSKI HRT - SALUKI

PERSIJSKI HRT – SALUKI

  • Naziv rase: Persijski hrt – Saluki
  • Originalni naziv rase: Saluki (Gazelle Hound)
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 123
  • Klasifikacija FCI: Grupa 10 – Hrtovi
  • Poreklo: Srednji istok
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-17 godina

Persijski hrt je jedna od najstarijih i najčistokrvnijih rasa pasa na svetu. Prema Ginisovoj knjizi rekorda zvanično su najbrži psi na svetu sa brzinom od 69km/s. Odlični su kućni ljubimci, veoma nežnog i blagog karaktera kao i elegantnog izgleda. Odličnog su zdravlja, lako se privikavaju životu u stanu i dobri su ljubimci i za ljude sa decom. Obdareni su velikom inteligencijom, brzinom i okretnosti što ih čini i odličnim lovcima, pa se danas pored držanja kao klasičnog kućnog ljubimca koriste dosta i u lovu. Poznat je još i pod imenima saluki, persijska gazela i hazi.

perskijski-hrt-saluki-rase-pasa
foto: Pixabay

POREKLO

Persijski hrt ili lovac na gazele kako ga još nazivaju, je jedna od najstarijih rasa pasa o kome postoje spisi još iz doba faraona, hiljadama godina pre nove ere. Faraoni su sa njima lovili zečeve i gazele, neki od primeraka ove rase su bili počastvovani i mumificiranjem i sahranjivanjem sa svojim vlasnicima. Bilo je zabranjeno ukrštanje ove rase sa ostalim pasminama pa i danas važe za jednu od najčistokrvnijih rasa pasa. Ovu rasu su u davna vremena cenili i pripapadnici islamske religije, koji sve pse osim ovog smatraju nečistim životinjama. Salukija su nomadski muslimani, prema nekim izvorima, smatrali poklonom od Alaha i dali mu nadimak koji u prevodu znači „plemenit“. Postoje različite teorije o nastanku imena ove rase, prema jednoj, rasa je dobila ime po drevnom gradu Saluka (Jemen) ili po gradu Seleukia (Sirija). Druga teorija ukazuje da je naziv ove rase prevod arapske reči koja znači lov. Bili su rasprostranjeni po Persiji, Siriji, Egiptu, Palestini, Anatoliji, Arabiji i Mesopotamiji. Prema nekim zapisima, prvi Saluki je stigao u Veliku Britaniju 1840. godine. U SAD-u je interesovanje stiglo kasnije, tek oko 1927. godine su postali popularni a tada je i osnovan „The Saluki club od Amerika“. AKC je priznao i registrovao prvi primerak ove rase 1929.

perskijski-hrt-saluki-rase-pasa
foto: Pixabay

IZGLED

Saluki pripada porodici hrtova i ima veoma izduženu glavu sa širokom lobanjom srednje veličine. Oči su tamne ili lešnik boje, nos je uglavnom crn sa malim nozdrvama. Vilica je izuzetno snažna sa izrazito jakim zubima koji imaju pravilan makazast zagriz. Vrat je mišićav, dug i vitak, grudi su uske i duboke. Noge su ravne sa snažnim šapama i izraženim butinama na zadnjim nogama. Rep nose nisko, blago savijen. Prosečna visina mužjaka iznosi od 59 do 71 cm, dok je njegova prosečna težina od 13 do 30kg. Ženke su nešto niže i lakše u odnosu na mužjake.

U odnosu na dlaku postoje dve vrste persijskog hrta pernati i glatki. Pernati hrt ima svetliju dlaku na zadnjem delu nogu i butina i njemu je na tim mestima dlaka gušća i duža. Glatki hrt ima dosta kraću dlaku koja je ravnomerno raspoređena po celom telu i veoma mekana na dodir. Mogu se videti u raznim bojama, a najtraženiji su krem, zlatno-crveni, beli, zlatni i crni sa plamenim odsjajem.

za rase pasa

 

NARAV

Saluki je pas divne i blage naravi koji će se od prvog dolaska u dom vezati samo za jednu osobu u okviru svoje ljudske porodice. Važe za veoma osećajne, nežne, domišljate i mirne pse. Ukoliko je pravilno socijalizovan, možete ga ostaviti i sa malom decom koje će obožavati. Prema nepoznatim ljudima je oprezan i suzdržan, pogotovo ukoliko su u većem broju. Takođe, nije preporučljivo da ga ostavite u blizini hrčkova, zečeva i sl životinja jer one predstavljaju lovinu za ovog psa.

ZDRAVLJE I NEGA

Saluki ima odličan imunitet, pored toga što su zvanično najbrža rasa na svetu, oni su takođe i jedna od najzdravijih. Nije primećena nijedna bolest koja često zahvata rasu. Usled loše brige o ovom psu su moguća oboljenja, a može se i veoma retko pojaviti i kardiomipatija i nizak nivo hormona štitne žlezde. Ovoj rasi je potrebno obezbediti raznovrsnu ishranu sa kvalitetnim sastojcima, jer ovaj pas nije preterani ljubitelj hrane i često se dešava da jede veoma malo. Možda će izgledati mršavo pa čak i neuhranjeno, ali ovog psa nikako nemojte na silu da terate da jede veće količine hrane od onoga što on sam želi. Preporuka je da se drži u stanu ili poželjno kući sa dvorištem jer im je potrebna velika količina fizičke aktivnosti, kao i redovno istrčavanje. Ukoliko ga vodite u šetnju, povodac je obavezan van ograđenog dvorišta jer ovaj pas nije zaboravio svoje lovačke pretke, i ukoliko pojuri za svojim plenom teško da ćete moći da mu parirate u brzini. Dlaka im nije zahtevna za održavanje, dovoljno joj je periodično četkanje. Kod pernatog Salukija je potrebno povesti malo više računa o dužim delovima dlake kako se ona ne bi ućebala. Nije preporučljivo kupati ih više od 4 puta godišnje. Zbog svoje inteligencije su dosta laki za dresuru i važe za odličnog psa čuvara. Generalno nisu skupi za održavanje, ali imajte na umu da je nabavka primerka ove rase ipak poprilična finansijska investicija.

perskijski-hrt-saluki-rase-pasa
foto: Pixabay

Statistika


* Nivo energije: Nizak nivo
* Nivo razigranosti: Umereno razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Uzdržan
* Lakoća treniranja: Umereno lak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video:

Izvor: animalplanet.com, ljubiteljipasa.com, ljubimci.org

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari