NaslovnaINFOKAKO PRIĆI NEPOZNATOM PSU

KAKO PRIĆI NEPOZNATOM PSU

Kako prići i upoznati se sa nepoznatim psom?

Sigurno je svako od nas bio u bar nekoliko situacija kada ste se našli u društvu nepoznatog psa. Nekada igrom slučaja, a najčešće iz ljubavi se susrećemo i upoznajemo sa psima u svom okruženju. Evo nekih veoma bitnih informacija i pravila na ovu temu:

Veliki broj pasa je prijateljski nastrojen prema ljudima i uživa u našem prisustvu ali to ne menja činjenicu da je potrebno ispoštovati određena pravila kako bi se izbegle neželjene reakcije.

Prilazak nepoznatom psu

Ukoliko je pas na povodcu i u prisustvu vlasnika svakako obavezno pitajte za dozvolu pre nego što priđete psu, Vlasnici najbolje poznaju svoje ljubimce i ako je potrebno naglasiće vam ako je potrebno da budete oprezniji.

Svaka situacija je različita i uzrokuje različite reakcije pasa jer nije isto ako je pas u šetnji, u svom dvorištu, vezan, trenutno jede, ima mlade ili ima neku povredu zbog koje je razdražljiv. Treba vditi računa i proceniti adekvatno situaciju u kojoj se nalazite. Prvo što treba da prepoznate njegov govor tela i da nakostrešene i podignete uši, nakostrešena dlaka na leđima u vratnom delu, fiksiran pogled i izražena napetost tela mogu biti znaci da prilazak psu u takvom stanju nije pametna odluka.

Nepoznatom psu prilazite uvek polako i bez naglih pokreta, opušteno i prijateljski po mogućstvu iz blago bočnog smera. Izbegavajte direktan kontakt očima jer psi to mogu tumačiti kao pretnju ili izazivanje.

Prvi kontakt sa nepoznatim psom

Nakon pravilnog prilaska svakako prvi kontakt treba da omogući psu da vas onjuši jer je to čulo njima veoma važno za memorisanje i sticanje poverenja. Pružena opuštena šaka je najčešći metod i bez naglih pokreta, a zatim lagano ga počeškati po ramenima, grudima ili ispod brade i iza ušiju. Neka vam gestikulacija bude umerena bez naglih pokreta ni prema psu ni prema vlasniku i komunicirajte normalnim tonom bez vikanja. Naginjanje nad psom može psa uplašiti ili unervoziti jer je vaše telo često mnogo veće i više pa nije poželjno.

Nemojte psa hvatati za rep, ili odmah maziti po glavi i leđima. Kada se nalazi u svom prostoru imajte u vidu da je većina pasa prilično osetljiva na ugrožavanje njihove teritorije, a pod tim prostorom veoma često pored svog boksa i mesta za spavanje smatraju i ceo stan, kuću i dvorište. U ovakvim situacijama iako ste se već upoznali ranije sa psom treba dodatno biti oprezan u komunikaciji sa psom.

Psi lutalice, čopori i izgubljeni psi

Lutalice koje su odrasle na ulici ili u predgrađima nemaju ista iskustva sa ljudima kao psi koji su u stalnom direktnom kontaktu sa ljudima pa iako su najčešće bezopasni treba im prilaziti opreznije i strpljivije kako bi se nadomestio nedostatak nepoverenja prema ljudima. Ako ste u prolazu i naiđete na lutalicu ili čopor nemojte nagle i panične pokrete praviti i nemojte bežati, jer na to psi često instiktivno reaguju i kreću u poteru. Izgubljeni psi mogu biti dezorijentisani, uplašeni, gladni, žedni ili povređeni pa svakako treba uzeti u obzir sve pre nego što se odlučite na inicijalnu reakciju i upoznavanje.

Neka pas priđe vama

Ako ste u prilici da opušteno i nezainteresovano pokažete psu da mu ne pridajete značaj i da niste pretnja već da samo želite da se upoznate često će pas sam prići. Čim uvidi da ga ne ugrožavate i ne izazivate opustiće se i samim tim omogućiti lakši kontakt i  upoznavanje.

Na kraju imajte u vidu da psi najčešće vole ljude i uživaju u njihovom drušvu tako da nisu razlog za strah, već samo da treba poštovati njihove instikte i situacije u kojima se nalaze posmatrati iz njihovog ugla.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari