NaslovnaINFOOD OVE GODINE ZABRANJENO UZGAJANJE ŽIVOTINJA ZBOG KOŽE I KRZNA

OD OVE GODINE ZABRANJENO UZGAJANJE ŽIVOTINJA ZBOG KOŽE I KRZNA

Od 1. januara 2019. godine na snagu je stupila zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Zabrana je inicirana Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine čime je zabranjeno držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života radi proizvodnje krzna i kože.

Od početka ove godine sve preostale farme krznašica u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara, navedeno je u saopštenju udruženja Sloboda za životinje. U Srbiji su činčile jedina vrsta koja se uzgajala radi dobijanja krzna, a prema procenama do sada se godišnje ubijalo više od 12.000 ovih malih životinja.

Većina uzgajivača je tokom prelaznog perioda zatvarala svoje farme i preorijentisala se na druge privredne grane. Na ovaj način je u potpunosti ispoštovan Zakon o dobrobiti životinja.

činčila-krzno1

U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu.

Kako su iz Udruženja naveli, primena zabrane uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna veliki je korak napred u oblasti prava životinja, čije je unapređenje tendencija 21. veka. Ovo je velika i veoma značajna pobeda za našu zemlju, a čestitke stižu iz svih zemalja sveta.

Izvor: Telegraf

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari