NaslovnaINFOKAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE UNUTAR DOMA?

KAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE UNUTAR DOMA?

KAKO ZAŠTITI SVOJE LJUBIMCE – Uglavnom se priča o načinima zaštite ljubimaca prilikom šetnji, u parkovima i na zelenim površinama, ali postoji i više vrlo bitnih koraka koje morate uraditi kako bi vaš ljubimac bio zaštićen i siguran i unutar doma. U nastavku je nekoliko najbitnijih:

Pokrivanje svih kablova – Naši ljubimci su ponekad skloni nestašlucima, pogotovo kada su mladi štenci u pitanju. Jedan od takvih nestašluka je i igranje kablovima na podu. Kako bi vaš ljubimac bio bezbedan neophodno je da sve kablove prekrijete odgovarajućom zaštitom u vidu kanala ili da ih zategnete i sakrijete, iza primera radi ormana, kako ne bi bili dostupni ljubimcu. Ovo može biti zahtevan zadatak, ali zarad sprečavanja mogućih povreda vašeg ljubimca je i više nego neophodan. Takođe, možete upotrebiti i sprej jačeg mirisa kako bi deo stana gde su kablovi učinili odbojnim vašem ljubimcu.

Korišćenje neškodljivih proizvoda i sredstava za čišćenje – Čest je slučaj da ljubimac ostavi malu količinu nepojedene hrane u svojoj posudi nakon jela. Ovo može privući razne nepoželjne goste poput mrava i drugih vrsta buba. Kako biste sprečili pojavu raznih insekata, neophodno je upotrebiti neki proizvod u vidu spreja protiv buba i insekata, ali je od velike važnosti da izaberete proizvod koji je neškodljiv za vašeg ljubimca, ali i decu ukoliko ih imate.

Korišćenje kanti sa čvrstim poklopcem – I pas i mačka neće propustiti priliku da pronjuškaju po vašim kantama za smeće, bilo u kupatilu, bilo u kuhinji. Ukoliko tamo pronađu nešto za jelo, možete biti sigurni da će to pojesti. Na ovaj način ljubimac rizikuje moguće začepljenje creva, ali i unos bakterija u organizam. Kako biste sprečili ovo, poželjno je da u sklopu svog doma koristite kante za smeće sa čvrstim poklopcem. Pobrinite se da je poklopac dovoljno čvrst i jak kako vaš pas ili mačka ne bi mogli da ga pomere svojom njuškom i šapicama.

Obratite pažnju na biljke unutar doma – Mnoge biljke koje se drže u stanu su bezbedne, ali postoje i brojne koje mogu biti štetne po zdravlje vašeg ljubimca, a neke mogu biti i izuzetno otrovne. Ako u domu imate biljke poput slonovog uva, aloe vere, bršljena i mnogih drugih premestite ih na mesto gde neće biti na dohvat šape vašem ljubimcu.

Držanje hrane van domašanja – Uvek se pobrinite da je trpezarijski sto rasklonjen nakon jela, kao i da je hrana raspremljena ili po kuhinjskim ormarićima ili u frižideru kako bi ste izbegli rizik da vaš ljubimac u vašoj nepažnji smaže nešto što ne bi smeo od vaše hrane. Preporuka je da ljubimca hranite hranom namenjenom upravo njemu, jer mnoge vrste ljudske hrane mogu loše uticati na njegovo zdravlje, a neke mogu biti i pogubne.

Držanje lekova van domašaja – Kao i za hranom, potrebno je povesti računa da su lekovi bilo koje vrste van domašaja ljubimca. Zanimljive šarene bočice ili zveckajući zvuk mogu biti preveliko iskušenje za psa ili mačku, pa se pobrinite da su lekovi uvek u zatvorenom ormariću i pod ključem.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari