NaslovnaINFOLAJMSKA BOLEST (BORELIOZA)

LAJMSKA BOLEST (BORELIOZA)

LAJMSKA BOLEST – Stručnjaci naglašavaju da se broj krpelja povećava iz godine u godinu. Krpelji su prenosnici Lajmske bolesti, poznate i kao Borelioza, jer je izaziva bakterija Borrelia Ixodes. Lajmska bolest je multisistemsko oboljenje, koje se najčešće javlja kod pasa, ređe kod ljudi i ostalih životinja.

Uzrok

Kako su krpelji aktivni tokom cele godine, a najviše kada je lepo vreme, najugroženiji su osi koji dosta vremena provode na zelenim površinama. Sam ubod krpelja je bezbolan, a mesto ujeda ne svrbi i ne boli. Kada je pronašao domaćina, krpelj može preko pljuvačke da prenese i lajmsku bolest. Lajmska bolest se ne prenosi direktnim kontaktom zdravog psa ili čoveka sa obolelim, prenose je isključivo krpelji. Bitno je napomenuti da bolest ne izaziva svaki ubod krpelja, već samo ujed zaraženih krpelja, kao i to da su istraživanja pokazala da je potrebno od 48 do 72 sata da bi se bolest prenela sa krpelja na domaćina.

Simptomi

Lajmska bolest se ispoljava različitim simtomima, a najčešći prvi simtom je osip koji se pojavljuje oko mesta uboda, ubrzo nakon infekcije. Ostali simptomi, koji ubrzo slede, jesu povišena temperatura, zamor i letargija psa, bolovi u zglobovima, otečeni limfni čvorovi i šepanje. Simptomi su izraženiji kod  mladih pasa, dok neki psi ne pokazuju nikakve simptome. S obzirom da je bolest multisistemska, ona može izazvati oštećenja srca i nervnog sistema, a posebno treba obratiti pažnju da ne dođe do upale bubrega kod retrivera i labradora.

Dijagnoza i lečenje

Najčešće se na osnovu samog kliničkog pregleda može posumnjati na lajmsku bolest, ali je za potvrdu dijagnoze ipak potrebna analiza krvi. Terapija traje mesec dana ili duže, a uključuje antibiotike i lekove koji smanjuju bol i upalu. Ukoliko se sa terapijom počne u roku od nekoliko nedelja od infekcije, može se očekivati uspešan ishod lečenja, jer je lajmska bolest izlečiva ali sklona recidivima. Ako je oboleli pas bio zanemaren, posledice same bolesti su mnogo teže, kao što su trajna oštećena pojedinih organa, a jedna od posledica može biti i fatalan ishod. Zbog dugotrajne terapije antibioticima, psu će najčešće biti prepisan i probiotik ili antigljivični lek, kako bi se sprečile gljivične infekcije kao sekundarne infekcije.

Prevencija

Najbolja prevencija uključuje izbegavanje samih područja u kojima verovatno ima mnogo krpelja (žbunje, nisko drveće, površine sa visokom travom), kako bi se sprečio kontakt prenosioca i psa. Savet je da nakon šetnje pregledate psa, kako bi bili sigurni da nema krpelja, a preporučuje se redovno i pravilno korišćenje repelentnih sredstava u dogovoru sa veterinarom. Ova sredstva se najčešće nalaze u vidu spot-on ampula, zaštitnih ogrlica ili sprejeva. U slučaju da se krpelj već uhvatio, preporuka je da se obratite veterinaru, kako bi on pravilno i u potpunosti uklonio krpelja, a samim tim i rizik od prenošenja ove opake bolesti.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari