NaslovnaPSINJUFAUNDLENDSKI PAS

NJUFAUNDLENDSKI PAS

  • Naziv rase: Njufaundlendski pas ili  Njufaundlender  
  • Originalni naziv rase: Newfoundland
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 36
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2, sekcija 2
  • Poreklo: Kanada
  • Veličina: Veliki Pas
  • Prosečan životni vek: 8-10 godina

Njufaundlender ili Njuf kako ga često nazivaju je prepoznatljivog izgleda, izdaleka zbog svoje veličine i debelog krzna podseća na omanjeg medveda. Bez obzira na svoju ogromnu veličinu i snagu, ovaj pas je veoma dobroćudan, odlično se slaže sa ljudima, drugim životinjama i decom. Poznat po svojim plivačkim i spasilačkim sposobnostima, jedan od predstavnika ove rase je prema nekim izvorima, spasio život i čuvenom Napoleonu kada ga je izvukao iz vode tokom bega sa ostrva Elba. Da ne zaboravimo i  pseću dadilju po imenu Nana, iz originalnog „Petra Pana“ koja je upravo bila ove rase.

POREKLO

Rasa je nastala i razvila se na teritoriji današnje Kanade, na obalama Njufaundlenda po kojima je i dobila ime. Postoje različite teorije u vezi porekla ove rase, po jednoj ova rasa je potomak velikih pasa koje su doveli Vikinzi oko 1001 godine, dok po drugoj su potomak pasa koje su portugalski ribari doneli na svojim brodovima iz Evrope. Zbog svoje ogromne snage korišćeni su za vuču tereta na kopnu i ribarskih mreža u vodi, ali i kao spasioci.

IZGLED

Njufaundlender je veliki i izuzetno snažan pas, dugog nepromočivog krzna i četvrstaste glave. Grudni koš je snažan i dobro razvijen, vrat je jak i dobro usađen. Njuška im je kratka, više četvrtasta i pokrivena kratkom dlakom. Dozvoljene boje su im pre svega crna koja je i najrasprostranjenija, zatim braon odnosno čokoladna, i crno bela. Mrlje ili pege se smatraju greškom. Visina mužjaka se kreće od 69-74 cm, a visina ženke od 63-69. Težina mužjaka se kreće od 59-68 kg, dok su ženke nešto lakše sa kilažom koja može varirati od 45-54kg.

NARAV

Njuf je inteligentan, izuzetno hrabar, strpljiv pas, zaštitnički nastrojen prema svojoj ljudskoj porodici. Dovoljno je inteligentan da zna da prepozna opasnu situaciju i sam da odreaguje, zbog čega se i u današnje vreme često koristi kao pas spasilac. Uglavnom su dobri prema drugim životinjama, veoma su druželjubivi i vole decu.

ZDRAVLJE I NEGA

Potrebna im je svakodnevna fizička aktivnost, obožavaju da plivaju i da budu u blizini vode kao i da vuku stvari. Zbog svog nepromočivog krzna, uopšte im nije problem da plivaju u hladnoj vodi kao i da budu na snegu. Osetljivi su na visoke temperature, tokom letnjih meseci im je obavezno potrebno obezbediti dovoljnu količinu vode kao i hlada ukoliko se drže napolju. Što se češćih zdravstvenih problema tiče, displazija kukova je najakutnija. Zatim mogući su problemi srca, zalizaka kao i mokraćni kamen. Ova rasa ima relativno kratak životni vek.

Statistika


* Nivo energije: Nizak
* Nivo razigranosti: Umeren
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Umereno laka
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umereno održavanje
* Tolerancija na vrućinu:  Niska tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, www.novosti.rs, veterina.info

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari