NaslovnaINFOLAVEŽ - KOJE VRSTE POSTOJE I KAKO DA IH RAZLIKUJETE?

LAVEŽ – KOJE VRSTE POSTOJE I KAKO DA IH RAZLIKUJETE?

Jako je teško nekada razumeti naše ljubimce, šta žele da nam poruče kada laju? Da li žele da jedu, da se igraju, da li hoće napolje, da li ih je neko naljutio?

Prema Irith Bloom, sertifikovanom profesionalnom treneru, postoji pet uobičajnih vrsta laveža kod pasa:

  1. Upozorenje.
  2. Zahtev.
  3. Strah ili agresija.
  4. Razigranost. 
  5. Nervoza.

Naravno, ništa nije crno-belo i često se ovi razlozi preklapaju. Ali kako da ih razlikujete? Savetuje se da obratite pažnju ne samo na to šta uzrokuje lavež, već šta ga prekida. Takođe, zvukovi koje pas ispušta pri lajanju nisu isti kod različitih uzroka. Pored zvukova, treba obratiti pažnju i na govor tela. U nastavku je objašnjenje ovih pet osnovnih razloga:

Upozorenje

Ovaj lavež ćete najbolje prepoznati ako uporedite uzrok i šta je ono što ga prekida. Ako vas pas laje baš kada ulicom prolazi drugi pas, kamion ili neki drugi okidač i prestane kada taj okidač prestane, ovo je onda znak da vas upozorava na nešto. Zapravo, više želi da vam skrene pažnju na to da se nešto dešava.

Zahtev

Ako primećujete da vaš pas laje baš kada vi nešto „šuškate“ po kuhinji, a prestane kada ispred njega stavite posudu sa hranom, onda od vas nešto traži. Isto se dešava kada stoje ispred vrata i traže od vas šetnju. Što se govora tela tiče, kada se laje zbog zahteva, oni neće gledati pravo u vas i njihova tela će biti opuštena.

Strah ili agresija

Strah i agresija nalaze se u jednoj kategoriji zato što se često preklapaju. U praksi se lavež iz ovih razloga prepoznaje veoma dobro po govoru tela. Psi se obično spuštaju ka zemlji, zatežu mišiće i direktno gledaju u izvor njihovog straha ili agresije. Treneri ističu da se razlika između straha i agresije možda ogleda u položaju repa, ukoliko su rep i uši visoko, pas je agresivan, ukoliko se rep podvija ka zemji i između zadnjih nogu, može biti da je uzrok laveža strah. Ovakvo ponašanje se uglavnom događa kada u vaše dvorište/kuću uđu stranci, kada ženke štite svoje mlade. Ovaj lavež može početi i upozoravajućim režanjem.

Razigranost

Ovaj lavež se veoma lako identifikuje, opet posmatranjem uroka i govora tela. Najčešće je to slučaj kada vas pas ne vidi dugo ili kada se vratite sa posla. Lavež prestaje kada se psu posveti pažnja. Pas će vam i govorom tela dati do znanja o čemu se radi, može poskakivati i veoma je opušten.

Nervoza

Ova vrsta laveža posebno se odnosi na pse koji su anksiozni, pre svega zbog razdvajanja od vlasnika. Ovaj lavež ćete prepoznati po zvuku, uglavnom se radi o više kratkih laveža u visokim tonovima, praćeni zavijanjem. U praksi se to najčešće događa kada izađete iz stana, a vaš pas tada počne sa lavežom, zavijanjem i cviljenjem. Ovo ponašanje prestaje kada se vratite kući, te se radi o nervozi zbog odvajanja. Preporučuje se razgovor sa veterinarom o tome koji je najbolji način za smirivanje nervoze kod vašeg psa.

Bonus video:

izvor: petcentral.chewy.com

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari