NaslovnaINFOLJUDSKE EMOCIJE KOJE IZRAŽAVAJU I PSI

LJUDSKE EMOCIJE KOJE IZRAŽAVAJU I PSI

Psi imaju sposobnost da izražavaju i osećaju skoro sve emocije kao i ljudi. Oni ne osećaju složenije emocije poput pretvaranja i krivice, ali itekako mogu osećati tugu, strah, ljubomoru.. U nastavku pogledajte spektar emocija koje osećamo mi, ali i naši psi:

Sreća

Svi vlasnici pasa najbolje znaju u kakvom raspoloženju je njihov ljubimac ukoliko poznaju govor tela kod pasa. Da psi osećaju sreću je dokazano i posmatranjem njihovog ponašanja, ali i ozbiljnijim tehnikama snimanja moždanih aktivnosti. Pas koji je srećan će skakutati i mahati repom a sreću može izazvati prisustvo vlasnika, pohvale, nagrade razne igre i aktivnosti.

Tuga

Ono što je vrlo važno je reagovati što pre ukoliko primetite pokazivanje tuge kod vašeg psa. Ukoliko se ne reaguje na vreme, tuga može dovesti do ozbiljnijih stanja poput depresije. Psi uživaju u kontaktu sa svojim vlasnikom ili društvom a ukoliko se njihove potrebe zapostave počinju problemi. Simtomi tuge su najčešće spavanje u mnogo većoj meri, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti, povlačenje u usamljene ćoškove doma. Takođe, u zavisnosti od uzroka tuge ovi simtomi mogu biti i mnogo drastičniji poput cviljenja ili zavijanja.

Strah

Strah je osećanje koje imaju sva inteligentna bića. Mnogi strahovi su duboko ukorenjeni i mogu dovesti do ozbiljnijih problema ukoliko se njima ne bavimo na vreme. Kod pasa nije neuobičajno da imaju strah od grmljavine ili groma, a eksplozije koju proizvode petarde i vatromet su takođe čest razlog za strah. Psi strah izražavaju spuštanjem glave i ušiju, podvlačenjem repa ispod sebe i generalno pognutim položajem tela. Takođe, povlačenje, skrivanje i traženje pomoći od svog vlasnika su siguran znak da pas oseća strah. Kod težih oblika straha može doći do drhtanja celog tela kao i pojačanog balavljenja. Pritom pas vrlo lako može pokazati agresivnost u slučaju da ne pronađe adekvatno sklonište i ne dobije pomoć od svog vlasnika.

Ljubomora

Čuvena izreka kaže „Ljubomoran kao pas“ a vlasnici koji poseduju više pasa vam mogu potvrditi da se njihovi ljubimci između sebe bore za naklonost vlasnika. Ukoliko u vaš dom uđe novi ljubimac ili novi član domaćinstva psi će uvek u većoj ili manjoj meri pokazivati ljubomoru. Ovakvo ponašanje je normalno ukoliko razumemo da pas pokazuje ljubomoru ukoliko mu se ne poklanja dovoljno pažnje. Od izuzetne je važnosti da ljubomoru svog ljubimca svedete na što manji nivo jer i ona može biti potencijalni uzrok ozbiljnijih poremećaja.

Ometanje pažje ili distrakcija

Ova emocija se ne ubraja u osnovne, ali je vrlo česta kod pasa. Psi su pokazali da im se čak i kada su naizgled vrlo skoncentrisani na neki predmet ili osobu vrlo lako može odvući pažnja. Primera radi, ukoliko pas tokom šetnje skoncentrisano njuška i istražuje neki predmet, dolazak drugog psa će mu vrlo lako omesti pažnju i u većini slučajeva će svoju pažnju posvetiti tom psu umesto prvobitnom predmetu interesovanja.

Kako biste imali što bolji i kvalitetniji odnos sa svojim psom dobro upoznajte njegove navike kao i govor tela koji može biti i vrlo suptilan. Potrebno je poznavati narav psa, kao i njegove navike i naravno imajte na umu da je često neophodno da vi svoje ponašanje prilagodite osećanjima svog ljubimca.

Izvor: petface.net

Pročitajte jošINFO 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari