NaslovnaINFONAKON SKORO DVA VEKA - BIZONI PONOVO U SRBIJI

NAKON SKORO DVA VEKA – BIZONI PONOVO U SRBIJI

Nakon skoro dva veka, bizoni su ponovo u Srbiji, odnosno u Nacionalnom parku na Fruškoj gori.

Krajem marta stigli su evropski bizoni, vrsta životinja koja je bila potpuno zaboravljena na našem području. Prema nekim informacijama, poslednji bizon u Srbiji je odstreljen pre okvirno 200 godina, a Fruška gora je jedino mesto na celom Balkanu na kojem će ponovo početi da se razmnožavaju ove impresivne životinje.

Na Fruškoj gori je ranije pripremljen karantinski deo za adaptaciju ovih fascinantih životnja koji imaju ogroman značaj za eko sisteme zbog čega se u svetu godinama unazad radi na oporavljanju ove vrste, a sada i kod nas.

Na Frušku goru su stigli jedan mužjak i četiri ženke poreklom iz Poljske. U pitanju su mlade jedinke, mužjak je star dve godine, dok su ženke starosti od dve do tri godine. Ovo bi značilo da su svi primerci potpuno polno zreli, pa se prvi mladunci mogu očekivati već za godinu dana, najviše za dve kako tvrdi Vanda Olek Piasečkasa, profesorka sa Univerziteta koja je svetski stručnjak za evropskog bizona.

Kako navode iz NP Fruška gora ceo transport ovih jedinki je bio pomno praćen, stigli su u pratnji ljudi iz Poljske kako bi pomogli stručnim licima iz Nacionalnog parka da ceo proces prođe u potpunosti besprekorno. Sve je bilo unapred isplanirano, kao i ispuštanje jedinki bizona u unapred pripremljeni prostor na Fruškoj gori.

Ove velike životinje koje doprinose očuvanju prirode i eko sistemu će sigurno biti prava atrakcija za turiste, ali pre toga se one moraju adaptirati na svoje novo stanište na Fruškoj gori. Turisti će morati da imaju malo strpljenja, a kako je naveo Fernando Moran Kastiljo, rukovodilac španskog projekta Centra za očuvanje evropskog bizona, oni se od prvog dana dobro hrane, što bi trebalo da znači da nisu pod stresom tako da ne bi trebalo da bude smetnji za stvaranje mladunčadi u skorijioj budućnosti.

Najveće populacije evropskog bizona se nalaze u Poljskoj, Rusiji i Belorusiji. U ovom momentu u širom Evrope postoji 47 krda bizona koji imaju slobodnu kretnju, od kojih je najveće u Bjeloveža šumi na granici Belorusije i Poljske koje broji oko 1000 jedinki. Ženka bizona inače, poput domaće krave nosi mladunče 9 meseci. Ovaj projekat je potekao od ideje doktora biologije Srđana Dimitrijevića i direktora Nacionalnog parka Fruška gora a realizovan je u saradnji i podršci od Vlade Republike Srbije, ministarstva za zaštitu životne sredine kao i ministarstva poljoprivrede. Realizaciju je takođe podržala i ambasada Poljske u Srbiji.

Takođe, NP Fruška gora će narednih dana objaviti na koji način se može glasati za imena ovih predivnih životinja, u kojem mogu učestvovati svi građani naše zemlje. Uži izbor imena su napravila deca predškolskog uzrasta iz Srbije, Poljske i Španije.

Izvor: facebook.com/np.fruskagora, stil.kurir.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari