NaslovnaINFONEGA LJUBIMACA - KAKO DA SE PRAVILNO BRINETE O VAŠEM DRUGARU?

NEGA LJUBIMACA – KAKO DA SE PRAVILNO BRINETE O VAŠEM DRUGARU?

Pitanje sa kojim se svi vlasnici životinja suočavaju je – kako da brinem o izgledu svog ljubimca? Bilo da ima gusto krzno, perje ili oklop, svakom kućnom ljubimcu je potrebna odgovarajuća nega. Neki od njih se sami brinu o svom izgledu, poput mačaka, koje trećinu dana znaju da provedu lickajući se, ali i pored toga, postoje stvari koje samo vi možete uraditi da bi njihova dlaka bila još sjajnija i lepša.

Psi i mačke

Kod ovih ljubimaca mnogo toga zavisi od rase, ali jedno pravilo važi za sve – navikavajte ih na ceo proces od malena. Ako kuče ili mače steknu naviku da ih, za početak, redovno četkate, sve ono što spada u jedan grumerski tretman (tu spadaju još i kupanje, skraćivanje noktiju, šišanje, i sređivanje ušiju) će im malo lakše pasti.

U kućnim uslovima, četkaje ih redovno – barem jednom nedeljno, obavezno sa nekom dobrom četkom koja nema loptice na kraju nego zakrivljene zubce, a potrebni su vam i dodatni alati ako vaš ljubimac ima poddlaku. Tehnika četkanja je isto važna, zglobom bi trebalo da pravite kružne pokrete, a ako naiđete na ućebotinu, tretirajte je kao i u svojoj kosi- zategnite kožu iznad nje, i prelazite četkom ne samo preko nje, da ne biste počupali dlaku.

Kupanje psa ili mačke podrazumeva da imate dobar šampon i balzam za njih. Zašto balzam? Pa kao i ljudima, samo korišćenje šampona isušuje kožu, kao i dlaku, tako da je dobro imati balzam koji će je obnoviti i omekšati. Savetuje se da uvek koristite proizvode koji su pravljeni za ljubimce, između ostalog i zbog toga što su šamponi za životinje bolji u odstranjivanju prljavština. Takođe obavezno prosusite ljubimca posle kupanja, da se ne bi slučajno vratile te „ćebe“ sa kojim ste se borili pre kupanja- mokra dlaka se mnogo brže umrsi.

Psi bi trebali da se kupaju jednom u dve nedelje do mesec dana, da bi im se održala prirodna masnoća dlake. Mačke imaju svoju tehniku čišćenja pa se tu ne treba puno mešati, osim ako ne izlaze napolje. U tom slučaju se savetuje da se kupanje jednom mesečno. Dužina dlake ne utiče na učestalost kupanja, osim u slučaju bezdlakih rasa kao sto su sfinks maca i kineski kukmasti pas- oni se moraju kupati jednom nedeljno kupati jer nemaju dlaku koja će upiti prirodna ulja koja se luče na koži. Osim toga, njima je neophodna zaštita od sunca čak i kada samo spavaju pored prozora.

Svim macama i kucama je neophodno seći kandže, kako zbog vašeg nameštaja, tako i zbog njihovog zdravlja, pa se raspitajte kod veterinara o najboljim alatima i tehnikama za sečenje noktiju.

Papagaji i glodari

Njihova briga je najlakša od svih jer sami primete kad im treba kupanje.

Papagaj ako ima vodu u činijici, a smatra da mu je vreme za kupanje sam će sve odraditi, vaše je samo  da napunite lavabo i gledate kako se igra u svom mini bazenu. Kada završi sa kupanjem, protrljajte ga malo peškirom da ne ostavlja mokar trag za sobom.

Kod glodara kao sto su hrčkovi i miševi, dovoljno je da im očistite kavez jednom nedeljno, a ako obratite pažnju, primetićete da uglavnom obavljaju nuždu uvek na istom mesto, tako da im piljevinu na tom mestu zamenite svakog dana.

Činčilama treba obezbediti posudicu koju ćete napuniti peskom (posebnim peskom za ove životinje) dubine oko 1 centimetar, a ona će se sama okupati i videćete kako uživa u tome.

Zeke takođe brinu o svom krznu i redovno se umivaju, ali pošto neki od njih baš vole vodu, slobodno napunite neki lavor i vidite kako reaguje.

Obzirom da se bliži proleće, što znači da stiže sezona linjanja, iskoristite ove savete i povedite računa o lepoti vaših krznenih i pernatih drugara.

Autor: Tijana Radovanović

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari