NaslovnaINFOSAVETI POMOĆU KOJIH ĆETE SE PRIPREMITI ZA PUTOVANJE SA VAŠOM KUCOM ILI...

SAVETI POMOĆU KOJIH ĆETE SE PRIPREMITI ZA PUTOVANJE SA VAŠOM KUCOM ILI MACOM

PUTOVANJE SA KUCOM I MACOM – Jedva čekate godišnji odmor a imate kućnog ljubimca koga želite da povedete sa sobom. Znate li šta vam je sve potrebno da znate, obezbedite i ponesete na putovanje?

PRIPREME PRED PUTOVANJE

pas-plaža1

Dokumentacija

Ukoliko putujete u zemlje u okruženju, koje nisu članice EU potrošićete najmanje vremena oko papirologije

Neophodna dokumenta:

 • Pasoš za kucu ili macu – dobija se kod veterinara
 • Potvrda koja je izata najmanje 15 dana pre puta da je vaš ljubimac vakcinisan protiv besnila i zaraznih bolesti, a ako kuca ili maca nisu obeleženi na neki od propisanih načina, to možete uraditi prilikom vakcinacije
 • Potvrda o zdravstvenom stanju koja nije starija od 48 sati i izdaje je vaš vetrinar
 • Sertifikat koji je nephodan za izlazak iz zemlje – izdaje ga Republička veterinarska inspekcija i važi 4 meseca ili do isteka vakcinacije

Ako putujete u zemlju koje je članica EU procedura je znatno složenija:

Neophodna dokumenta:

Osim dokumenata koja smo već naveli, za odlazak u EU biće vam potrebna i Potvrda o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju jedino izdaje Pasterov zavod u Novom Sadu. Kada prođe mesec dana od vakcinacije vašem ljubimcu se izvadi krv i ovlašćena labaratorija izdaje sertifikat o visini titra antitela. Vaša veterinarska ambulanta će poslati krv ljumca za vas u Pasterov zavod. Ukoliko su rezultati zadovoljavajući tri meseca nakon dobijanja rezultata testa možete izvaditi sertifikat koji je neophodan za izlazak iz zemlje. Sertifikat o visini titra važi doživotno ako se kuca ili maca vakcinišu svake godine. Vakcinaciju ne morate obaviti uvek istog datuma, možete i ranije vakcinisati ljubimca, ali ukoliko zakasnite na redovnu vakcinu protiv besnila potrebno je ponoviti celu proceduru.

Postoje odstupanja kada su u pitanju Švedska, Irska, Malta ili Velika Britanija – neophodno je da ljubimac bude obeležen mikročipom i boravak u karantinu je obavezan kada ljubimci dolaze sa teritorija zemalja van EU (Švedska, Irka, Velika Britanija); potrebna je potvrda oo tretmanu protiv krpelja i glista (Irka, Velika Britanija, Malta). Svakako bi bilo najbolje da se preko ambasade informišete o propisima zemlje u koju putujete.

Putni paket

Spremite poseban putni paket za vašeg ljubimca pre nego što krenete na duži put:

 • Hranu i vodu
 • Posudice za hranu i vodu
 • Najdraže igračke
 • Povodac
 • Osnovne lekove (obavezno probiotik, zavoj i hidrogen),
 • Krevetić na kome se ljubimac odmara i spava
 • Kese
 • Pesak (za mačke)
 • Pribor za češljanje, šampon i peškir (za psa)
 • Vlažne maramice

Za male pse i mačke najbolje je poneti transporter koji će pružiti dovoljno komfora vašem ljubimcu tokom puta. Pre putovanja upoznajte ljubimca sa transporterom kod kuće. Ukoliko putujete kolima možete provozati ljubimca par puta pre putovanja da bi se navikao na njega. Za svaki slučaj na transporeter možete zalepiti nalepnicu sa vašim brojem telefona i imenom.

Destinacija

Kada odaberete željenu detinaciju obavezno se raspitajte koji hoteli primaju kućne ljubimce i da li se to doplaćuje. U Turskoj i Grčkoj većina hotela nažalost ne prima ljubimce, ali u tom slučaju možete pronaći privatni smeštaj i dogovoriti se direktno sa vlasnikom. U Crnoj Gori ljubimci u hotelima takođe nisu poželjni, a javne plaže su nedostupne za ljubimce. Postoje zemlje kao što su Španija i Italija koje imaju označene delove plaže na kojima su ljubimci dobrodošli, a postoje i hoteli u kojima možete boraviti sa svojim ljubimcem.

ZA VREME PUTOVANJA

Ako planirate da povedete macu na godišnji odmor ona neće biti toliko oduševljena ovom idejom. Mace su najčešće vezane za teritoriju koju smatraju svojom i ne osećaju se nesigurno na novom mestu. Zbog toga je važno da se ljubimac oseća sigurno i prijatno u toku putovanja.

U automobilu

Za male pse i mace transporter je neophodan i ljubimac će biti sigurniji na zadnjem sedištu. Jako je opasno da kuca ili maca trčkaraju po automobilu samostalno, tako da se preporučuje korišćenje sigurnosnog pojasa za velike pse i transporter za male pse i mace. Možete poneti i najdraže igračke s kojima ljubimac može da se igra i na taj način ostane miran tokom putovanja.

Za vreme puta nemojte ljubimcu davati hranu, samo vodu. Ako je u pitanju dugačak put ovaj savet ne važi. Nahranite ljubimca tri, četiri sata pre polaska, ako morate da mu dajete hranu, učinite to na pauzama i ne vraćajte ljubimca odmah u auto posle toga. Pravite češće i kraće pauze da bi ljubimac mogao da obavi nuždu i da se protegne i ne puštajte ga napolje bez povodca, za svaki slučaj.

Uvek se parkirajte u hladu i ne ostavljate ljubimca samog u autu, a pogotovo ne duži vremenski period jer mu to može ugroziti život.

U avionu

Svaka aviokompanija propisuje pravila kada je u pitanju putovanje avionom. Najbolje je da se informišete o pravilima koja važe u aviokompanjiji koju ste odabrali. Neka univerzalna pravila su sledeća:

Transporter je obavezan kada je u pitanju putovanje avionom. Raspitajte se o veličini transportera za vašeg ljubimca.

Kuca ili maca težine do 5 (ili 7) kilograma (ili do 30 cm visine) tretiraju se kao ručni prtljag i mogu da putuju sa vama u kabini ukoliko spustite transporter ispod sedišta i ne uzimate ga za vreme leta.

U prostoru za prtljag putuju psi koju su teži, i potrebno je doći na let pre propisanog vremena da bi se ljubimac ukrcao pre kofera.

Bilo bi dobro da se posavetujete sa vašim veterinarom oko tableta za smirenje, pogotovo ako ljubimac putuje u delu za prtljag. Uz tablete će mu putovanje biti mnogo lakše.

Na željenoj destinaciji budite oprezniji nego inače jer se može dogoditi nešto o čemu ne brinete kod kuće, ljubimac se može povrediti ili pobeći. Dobra organizacija i priprema je nešto što će vam omogućiti da se u potpunosti opustite i uživate u putovanju, a nakon toga i u odmoru sa vašim vernim pratiocem. 

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari