NaslovnaINFONEGA ŠAPA KOD PASA

NEGA ŠAPA KOD PASA

NEGA ŠAPA KOD PASA – Često novi vlasnici pasa nisu upoznati sa nekim od osnovnih pravila nege šapa kod svojih četvoronožnih drugara. S obzirom na to da psi imaju četiri šape, potrebno je povesti dosta računa o njihovom kontaktu sa spoljnom sredinom, kao i površinom po kojoj naši ljubimci hodaju.  Koža šapa, krzno koje ih pokriva, kao i nokti i jastučići šapa mogu biti ugroženi ukoliko se nepravilno vodi računa o higijeni ovih delova.

Koža

Nega kože mora biti redovna, uklanjanje prljavštine koja se nakuplja tokom boravka na otvorenom je od najveće važnosti. Najjednostavniji način za to je redovno brisanje šapa vlažnim maramicama ili krpicama nakon svake šetnje, ma koliko ona kratka bila i bez obzira na vremenske uslove. Takođe, bitno je napomenuti da se alergijske reakcije na stvari  iz okruženja ili hrane prvo manifestuju na šapama, pa njihovom redovnom kontrolom imamo mogućnost da blagovremeno reagujemo na pojavu prvih simptoma.

Krzno

pas-šapa
foto: Pixabay

U zavisnosti od rase, samim tim vrsti i dužini dlake potrebno je održavati kvalitet i zdravlje krzna. Mnogi ne znaju, da je neophodno ošišati krzno koje pokriva šape ili se nalazi između prstiju našeg ljubimca tokom zimskog perioda kod dugodlakih rasa. Razlog za to je nakupljanje vode ili snega, koje može proizvesti smrzavanje dlaka i ozbiljnije povrede šapama. Tokom letnjih meseci, neophodno je šišanje dugodlakih rasa kako bi se smanjilo moguće upetljavanje raznih trava kao i sprečavanje raznih parazita poput krpelja. Najveću muku vlasnicima zadaje travka u narodu poznata kao Popino prase koja se pored ušiju najčešće može naći upravo na krznu između prstiju.

Nokti

Najčešći problem nastaje zbog predugačkih noktiju kod pasa. Opšte pravilo glasi da je nokte potrebno skratiti kada počnu da se čuju jer dodiruju podlogu. Ovo proizvodi veoma specifičan zvuk, koji se lako i jasno čuje dok naš ljubimac hoda po čvrstoj podlozi. Pravilna nega o noktima smanjuje rizik od urastanja, lomljenja, uvrtanja i drugih pojava koje mogu kasnije dovesti do ozbiljnijih problema. Od najranije dobi je potrebno navići ljubimca na ovu aktivnost kako u odraslom dobu ne bi pravili probleme tokom ovog procesa. Ukoliko imate strah da svom ljubimcu sami obezbedite pedikir, ili smatrate da nemate dovoljno iskustva, uvek se možete obratiti veterinaru ili profesionalnom grumeru kako bi to uradio umesto vas.

Vremenski uslovi

pas-šape-krevet
foto: Pixabay

Kao što ni ljudima ne prija šetnja po usijanom pesku na plaži ili pločniku u gradskim sredinama, isto važi i za naše četvoronošce. Tokom letnjih meseci izaberite deo deo dana kada šetnja po pomenutim podlogama neće izazvati povrede poput plikova i opekotina. Tokom zimskih meseci, pored leda i hladnoće postoje hemijske supstance poput industrijske soli koje vrlo negativno utiču na zdravlje kože šapa. Ukoliko je moguće izbegnite šetnje po ovakvim površinama, i obavezno dobro operite šape svog ljubimca nakon šetnje kako bi ste smanjili rizik od oštećenja i povreda šapa.

Sve navedeno spada u preventivne aktivnosti i osnovnu negu poput redovnih šetnji i hrane, ali ukoliko primetite bilo kakvu ozbiljniju promenu poput izrasline ili deformacije obavezno se obratite veterinaru.

Izvor: rs.n1info.com, petface.net

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari