JAZAVIČAR

  • Naziv rase:  Jazavičar
  • Originalni naziv rase: Dachshund
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 13
  • Klasifikacija FCI: Grupa 4 – Jazavičari
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Mali i Patuljasti
  • Prosečan životni vek: 12-14

Jazavičar je pas prepoznatljivog duguljastog izgleda, zbog čega ga još nazivaju i „pas viršla“. Mali rastom, kompaktne građe i mišićavog tela sa zaobljenim pljosnatim ušima. Često dosta vezan za porodicu, praktičan za držanje u stanu i odličan čuvar.

POREKLO

Jazavičar vodi poreklo iz Nemačke, u kojoj je bio poznat kao lovac na jazavce što se i po njihovom imenu može zaključiti. Dachshund – dach znači jazavac, a hund znači pas. Spadaju među starije rase, postoje brojne ilustracije iz 15. veka sa psima koji izgledom veoma podsećaju na njih.

Tokom kasnijih godina koristili su se i za lov na veprove, lisice i jelene, a najmanji među njima su bili zaduženi za lov na zečeve što je posebno bilo popularno u Americi, jer je jazavičar jedina rasa koja lovi pod zemljom. Tokom devedesetih godina postaju popularni kao kućni ljubimci, naročito u Velikoj Britaniji, kasnije i u kraljevskim dvorovima širom Evrope. Standard za uzgoj napisan je 1879. godine, a 1885. ova rasa stiže u Ameriku. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata je opstanak ove rase bio doveden u pitanje, zbog njihovog nemačkog porekla, ali po završetku Drugog svetskog rata američki uzgajivači su uspešno oživeli rasu. Od 50-tih godina na ovamo su poznati kao jedna od najpopularnijih porodičnih  pasa u Americi

IZGLED

lidija-kacun-jazačivar
foto: Lidija Kacun

Jazavičar je prepoznatljivog duguljastog izgleda, nizak, kratkonog, pravougaonog i veoma mišićavog tela. Oči su ovalne, dobroćudnog pogleda, uši su velike i šljampave.

Ova rasa je podeljena u tri veličine: normalne, patuljaste i kunićare. Oni su svi dalje prema tipu dlake podeljeni na: kratkodlake, dugodlake i oštrodlake. Bitno je napomenuti da se po veličini ne dele po visini, već prema obimu grudnog koša. Normalni su visine 35 cm i težine oko 9 kg, patuljasti su visine 30 do 35 cm i težine oko 5 kg, kunićari su visine do 30 cm i lakši od 5 kg. Kada je boja dlake u pitanju mogu se naći u crnoj boji, kao i svim nijansama smeđe, a oštrodlaki jazavičar može biti i sive boje.

NARAV

Jazavičar ima veoma razvijenu prirodnu inteligenciju i odlične reflekse, primerci koji se koriste u lovu su poznati po tome da samostalno odlučuju na koji način je najbolje napasti plen. Ne spada među „slepo verne“ rase pasa, od svog vlasnika će zahtevati da se prema njemu odnosi sa uvažavanjem. Mogu biti dosta tvrdoglavi, što neiskusnom vlasniku može otežati proces dresure i socijalizacije.

Ne slažu se najbolje sa baš malom decom, ali sa malo starijom decom, kojima se na pravilan način objasni da pas nije igračka se mogu odlično slagati. Nepoverljivi su prema strancima, važe za odlične čuvare, koji će se hrabro suprotstaviti svakoj opasnosti, bez obzira na svoju malu veličinu. Najčešće se vezuju samo za jednu osobu u svojoj ljudskoj porodici i  važe za veoma privržene, nežne i odane ljubimce.

za rase pasa

 

ZDRAVLJE I NEGA

Važe za dosta alavu rasu, kada je hrana u pitanju, pa je potrebno povesti dosta računa o njihovoj ishrani kako se ne bi ugojili. Takođe, nije preporučljivo dozvoliti mu da juri uz i niz stepenice, jer bi zbog svoje specifične građe lako mogao da se povredi, pogotovo u ranoj dobi. Od ozbiljnijih oboljenja, kao rasa su skloni bolestima kičmenog stuba, torziji želuca, progresivnoj atrofiji mrežnjače, dijabetesu i Kušingovom sindromu.

Kada je nega u pitanju, jazavičari nisu teški za održavanje. Linjaju se, ali umereno. Nisu rasa sa neprijatnim mirisom i nije ih potrebno često kupati. Jazavičare sa glatkim krznom možete brisati navlaženom krpom kako biste ih između regularnih kupanja držali čistim. Loše podnose hladnoću, pa su tokom zimskih meseci džemperi ili slično neophodni pri redovnoj šetnji.

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Umereno razigran
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Nepoverljiv
* Lakoća treniranja: Umereno težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Umeren nivo
* Tolerancija na vrućinu: Srednja tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, petmagazine.rs, ljubimci.org, mezimci.rs

Pročitajte još: RASE PASA

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari