NaslovnaINFOODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM - ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

ODLAZAK NA PLANINARENJE SA PSOM – ŠTA JE VAŽNO ZNATI?

PLANINARENJE SA PSOM – Ukoliko ste planinar, vaš četvoronožni drugar vam može biti idealno društvo za planinu. Psi obožavaju da budu na otvorenom, a to je i odličan način da vaš mezimac ostane u dobroj formi. Naravno nisu sve rase adekvatne za ovu vrstu aktivnosti, ali ukoliko ste vlasnik neke od izdržljivijih rasa koje mogu da isprate vaš tempo u prirodi, nema razloga da vašeg mezimca ne povedete sa sobom u avanture na planini.

Ukoliko do sada niste vodili svog ljubimca sa sobom, izdvojili smo nekoliko najbitnih stavki koje je neophodno ispoštovati kako bi ste pripremili svog ljubimca za ovakvu vrstu aktivnosti.

Pregled kod veterinara – Prvo i najvažnije, popričajte sa vašim veterinarom i proverite da li je vaš ljubimac spreman za ovakvu vrstu aktivnosti. Određene rase nisu predodređene za duge šetnje, pogotovo za šetnje po nepristupačnim terenima. Pritom, neke rase su manje energične, a pritom pas mora steći kondiciju pre odlaska na ovakav put. Ukoliko ste vlasnik šteneta, većina veterinara će vas savetovati da odložite ovakav put jer je kod većine rasa potrebno oko godinu dana ili više da se psu razviju mišići, imunološki sistem i kosti. Takođe je poželjno da se posavetujete sa veterinarom koje lekove bi trebalo preventivno da ponesete sa sobom. Ukoliko pas ima neke veće zdravstvene probleme, preporučivo je da izbegavate ovakav vid aktivnosti u slučaju da mu se stanje pogorša.

Od velike je važnosti i:

  • da je vaš pas primio sve propisane vakcine kao i vakcinu protiv besnila
  • da je vaš pas čipovan, dodatno proverite da li su svi podaci na čipu ažurirani (ukoliko ste menjali broj telefona, adresu i sl)
  • da je vaš pas zaštićen od krpelja, buva i ostalih parazita
  • da nema vidljivih rana na telu

Priprema pred planinarenje – Preporuka je da postepeno pripremate svog psa za ovakav tip avanture. Najbolje je da počnete sa kraćim rutama, poput kraćih šetnji od 30-ak minuta dodajući vremenom svaki dan po 5-10 minuta. Kada vremenom vaše šetnje postanu duže, postepeno psa navikavajte na lakša planinarenja stazama koje nisu preterano zahtevne. Istražujte zajedno svoju bližu i nešto dalju okolinu, pa kada se pas upozna sa ovakvim aktivnostima možete ga povesti u planine.

Obavezno ponesite sa sobom – dosta vode, i za vas i za vašeg psa. Nemojte vašem psu dozvoliti da pije vodu iz potoka i bara, jer te vode mogu sadržati brojne parazite koje mogu naškoditi vašem mezimcu. Osim vode, potrebna vam je naravno i hrana, kao i činije za vodu i hranu, poslastice za psa, vrećice za izmet, vlažne maramice, prva pomoć, gaza, zavoji, makaze, pinceta, sredstvo protiv insekata. Psa zaštitite od krpelja i drugih parazita pre odlaska na put! Ukoliko vaš pas ima kraću dlaku ili svetliji nos, obavezno ga zaštite kremom za zaštitu od sunca jer može lako zadobiti opekotine. Pored nosa, kod mnogih rasa i uši mogu biti izuzetno osetljive na sunce.

Pored svega ovoga, dodatno obratite pažnu na – povodac, nemojte dozvoliti svom psu da istražuje van vašeg vidokruga. Obratite pažnju  na potencijalno otrovne biljke, zmije – njihov ujed može biti smrtonosan za vašeg ljubimca, druge životinje mogu preneti opasne bolesti poput besnila. Povedite dodatno računa o šapama vašeg psa, ukoliko primetite bilo kakve povrede ili ogrebotine odmah ih sanirajte. Tokom toplih meseci, obratite pažnju na unos vode, ako primetite da je vaš pas zadihan, ako je zbunjen ili dezorijentisan, ako posrće momentalno se zaustavite i napravite pauzu.

Rase koje su dobri partneri za planinarenje – haski i malamut, nemački kratkodlaki ptičari, vižle, vajmarski ptičari, zatim goniči i border koliji i rodezijski ridžbek su neke od rasa koje su odličan izbor za avanture u prirodi, ukoliko još uvek razmišljate da postanete vlasnik psa, a volite planinarenje i aktivnosti u prirodi.

Izvor: petmagazine.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari