NaslovnaINFOOPASNOSTI KOJE VREBAJU PSE U ZIMSKOJ ŠETNJI

OPASNOSTI KOJE VREBAJU PSE U ZIMSKOJ ŠETNJI

Hladno vreme, niske temperature, sneg kao i kraći dani su samo neki od izazova koje mogu učiniti redovnu šetnju ljubimca otežanoj tokom zime. Vrlo mladi štenci, kao i stariji psi su pritom najosetljiviji na ekstremne temperature i oni su pod značajno većim rizikom za nastanak bolesti izazvanih hladnim vremenom.

Za vas smo u nastavku izdvojili nekoliko jednostavnih pravila koje je potrebno primenjivati kako bi zaštitili vaše ljubimce prilikom zimskih šetnji.

Prva opasnost su promrzline i hipotermija (jako snižena telesna temperatura) a ovome su pored vrlo mladih štenaca i starijih pasa najviše izloženi psi koji već imaju narušeno zdravstveno stanje, poput pasa koji imaju oboljenja štitne žlezde ili pasa sa hroničnim plućnim problemima. Ovim grupama pasa je posebno potrebno ograničiti izlaganje hladnom vazduhu tokom zimskih meseci.

Druga opasnost je antifriz koji ima vrlo slatkast ukus i miris koji privlači pse. Međutim, antifriz može biti fatalan po naše ljubimce ukoliko se proguta. Držanje psa dalje od antifriza nekima deluje vrlo jednostavno, ali to nije baš tako. Ono što se vrlo često dešava jeste da pas prođe kroz prosut antifriz, a da vi to ni ne primetite, a zatim po dolasku u dom vaš ljubimac uzme da liže šape. Ovo može biti izuzetno opasno pa i fatalno kao što smo već naveli, pa obavezno povedite dodatno računa o kretnji vašeg psa kao i o nezi njegovih šapa tokom zimskih meseci. Pored antifriza mnoge druge hemikalije poput onih koje se koriste za otapanje leda mogu nadražiti kožu šapa vašeg psa i izazvati dosta bezbednosnih rizika.

Kako najbolje zaštititi ljubimca?

Šetnja i svakodnevna rekreacija su neophodne ljubimcima, pa uz određene predostrožnosti možete da se upustite u zimske igrarije na snegu sa svojim psom. Pritom mnogi psi vole sneg i ne smetaju im niske temperature, pa ukoliko je vaš pas jedna od rasa koja pripada ovoj kategoriji ne bi imalo smisla da mu uskratite to zadovoljstvo.

  • zašitite vodootpornim kaputom ili džemperićem pse kojima ne prijaju niske temperature, kao i štenad i starije pse, pse sa kraćom dlakom, pse malih rasa i pse sa niskom telesnom težinom.
  • zaštitie šape od soli i toksičnih hemikalija. Ovo možete učiniti tako što ćete svom psu nabaviti čizmice za pse, a ukoliko vašem ljubimcu nošenje čizmica ne odgovara, njegove šape možete premazati zaštitnom kremom na bazi voska. Ova krema se često koristi kod pasa koji vuku sanke. Takođe, vrlo je bitno da temeljno očistite šape svog psa posle svake šetnje kao bi ste uklonili i pomenutu kremu ali i sve druge nečistoće i potencijalno toksične hemikalije koje su se zadržale na šapama.
  • sneg je takođe potencijalna opasnost sam po sebi jer može skrivati opasnosti poput otvorenog šahta, rupa ili većih zaleđenih vodenih površina kroz koje vaš ljubimac može propasti i ozbiljno se povrediti. Zbog toga je vrlo bitno da svog ljubimca držite na povodcu sve dok ne dođete do parka za pse ili neke druge površine koje dobro poznajete. Takođe, zbog snega i hladnoće, našim ljubimcima čulo njuha radi dosta slabije pa postoji mogućnost da se pas izgubi u snegu i da nije u mogućnosti da nosem pronađe svoj put nazad.
  • jedenje snega – ovo nikako nemojte dozvoliti svom ljubimcu. Pored toga što jedenje snega može ozbiljno smanjiti njegovu telesnu temperaturu, sneg može sadržati brojne štetne hemikalije ili skrivene predmete koje mogu povrediti vašeg ljubimca.
  • ograničite vreme koje vaš pas provodi napolju kako bi sprečili nastanak promrzlina i hipotermiju. Ukoliko primetite drhtanje, uznemirenost, usporavanje, zaustavljanje, cviljenje dok ste napolju sa svojim psom ovo je siguran znak da je došlo vreme da završite šetnju i vratite se u vaš topli dom.

Izvor: alo.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari