NaslovnaINFOPREKO 5.000 PASA I MAČAKA UGINE ZBOG PETARDI - KAKO IH ZAŠTITI?

PREKO 5.000 PASA I MAČAKA UGINE ZBOG PETARDI – KAKO IH ZAŠTITI?

PSI, MAČKE I PETARDE – Prošle godine oko novogodišnjih i božićnih praznika smo takođe pisali o štetnom uticaju petardi i vatrometa na kućne ljubimce. Podatak da godišnje oko 5.000 pasa i mačaka ugine usled pirotehničkih sredstava je zaista šokantan, a u nastavku možete pročitati kako da zaštitite vaše ljubimce od prekomernog stresa.

Pompofobija je strah kod pasa i mačaka koji je uzrokovan zvukovima petardi, slavljeničkih raketa i ostalih pirotehničkih naprava. Kod pasa je strah od glasnih zvukova uobičajen, a studije su pokazale da čak 49% pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek se 4% oporavi od toga sami od sebe. Sigurno znate da imaju neverovatan sluh, stoga glasene zvukove doživaljavaju puno intenzivnije od ljudi.

mačka-mače
foto: PIxabay

Prvo i osnovo što možete uraditi u prazničnom periodu jeste da izbegavate večernje šetnje, kao i da navlačite zavese i spuštate roletne u prostorijama gde vaš ljubimac najviše boravi.

Možete pokušati i da vašem ljubimcu pustite zvukove vatrometa i od toga mu napravite pozvitino iskustvo. Ostavite muziku vatrometa u pozadini, a sa njim se igrajte, smejte i radite sve normalno kao i inače. Bitno je ostati pozitivan i ponašati se kao da je sve normalno.

Nekoliko smernica kako da lakše prebrodite predstojeće dane sa vašim ljubimcem:

1. Držite ga na povocu
U vreme praznika pas bi obavezno trebalo da bude na povocu. Pas u stanju panike nije sposoban da sluša. Držanjem na lancu psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga sprečiti da odluta i nastrada pod točkovima automobila.

2. Ostavite na ogrlici broj telefona
Bilo bi poželjno da vaš pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno pobegne, veća je verovatnoća da će vas neko odmah nazvati i brže ga vratiti. Mikročip je zakonski obavezan, ali za veme praznika teško je pronaći veterinara koji će ga očitati.

3. Prepoznajte njegov stres
Naučite da prepoznajete znakove stresa kod psa. Psi pod stresom često su nemirni, nemaju mira, hodaju tamo-ovamo, dahću, sline i oblizuju se. Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa.

4. Nek boravi unutra za vreme praznika
Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive napolju smestite unutra barem za vreme praznika i dok traje pucnjava. Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i povredi ga.

pas-nemački-ovčar
foto: PIxabay

5. Smestite ga pored sebe
Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga terati i gurati od sebe! Pustite ga da se smesti uz vas ako ga to smiruje. Mnogi psi se smire i zaspu ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.

6. Ređe ga vodite po mraku u šetnju
Izbegavajte večernje šetnje, odnosno šetnje u vreme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili po podne kako pas ne bi ostao bez dnevne doze kretanja, igre i akcije.

7. Ranije ga nahranite
Nahranite psa nešto ranije kako mu stres ne bi uticao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele da jedu). Stres može uticati na pojačano mokrenje ili stolicu (proliv).

8. Neutrališite spoljne zvukove
Navucite zavese i spustite roletne pre nego što pucnjava i vatromet započnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Roletne i deblje zavese će prigušiti zvukove i sprečiti blesak vatrometa. Upalite i pojačajte televizor kako bi neutralizovali zvukove koji dolaze spolja.

9. Zabavite ga
Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pažnju od pucnjave, ali ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše podsticanje i zahteve, pustite ga da se umiri. Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi, jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike, nije u stanju da sluša i reaguje na komande. Ako petarda iznenada pukne, reagujte veselim tonom.

10. Razmislite o o terapiji lekovima
Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar. Kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, trebali biste razmisliti o terapiji lekovima. Nikada nemojte davati lekove za smirenje na svoju ruku, a da se pre toga niste konsultovali sa veterinarom!

11. Nikako ga nemojte kažnjavati
Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reaguje nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi usled stresa mogu reagovati agresivno.

Izvor: B92, zivotinje.rs

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari