DOBERMAN

  • Naziv rase: Doberman
  • Originalni naziv rase: Doberman Pinscher
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 16
  • Klasifikacija FCI: Grupa 2,  Pinčeri i šnauceri, molosi i švajcarski pastirski psi
  • Poreklo: Nemačka
  • Veličina: Veliki pas
  • Prosečan životni vek: 10-12 godina

DOBERMAN – Jedna od najpopularnijih rasa pasa na svetu, čest pratilac policije i vojske, može biti vodič slabovidih, ali i odličan kućni ljubimac. Spada u veće rase pasa, potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti, nije za neiskusne vlasnike pasa, ali ukoliko se pravilno socijalizuje i dresira postaje nežan i privržen član vaše porodice. Izrazito je inteligentan, lojalan svom vlasniku i veoma hrabar pas čuvar.

POREKLO

doberman
foto: PIxabay

Rasa je nastala u Nemačkoj krajem 19. veka odnosno 1890. godine. Nose ime po svom tvorcu Luisu Dobermanu koji je pored toga što je bio poreski službenik bio i gradski šinter. Njegov posao sakupljanja različitih taksi u gradu Apolda je bio veoma opasan, pa je radi svoje zaštite uvek sa sobom vodio jednog ili više pasa. Ne zna se precizno koje je sve rase Doberman koristio kako bi stvorio ovu rasu, ali se predpostavlja da su korišćeni rotvajler, nemački pinč, crni i žuti terijer. Kasnije je odgajivač  Otto Goeller dalje razvio ovu rasu, a 1990. godine ih je nemački kinološki klub priznao kao posebnu rasu. Oko 1908. godine ova rasa stiže u Sjedinjene Američke države gde stiče i do dana današnjeg zadržava ogromnu popularnost. Tokom drugog svetskog rata postali su zvanična rasa ratne mornarice SAD i u današnje vreme su čest pratilac policije, ali i kućni ljubimac velikom broju porodica.

IZGLED

Spadaju u srednje velike rase pasa. Prepoznatljivi su po svom izgledu, pre svega po atletskoj građi i gracioznom držanju. Telo im je mišićavo, četvrtastog oblika. Uši i rep im se kupiraju što doprinosi njihovom elegantnom izgledu (kupiranje je u nekim zamljama zabranjeno – međutim na većini izložbi u svetu nije dozvoljen njihov prirodan dugi rep i prirodne uši). Najčešća i najpoznatija boja ove rase je crna, ali dobermani mogu biti i braon ili plavičasto sive boje. Njuška, prsa, bedra, luk iznad obrva su uvek plameno narandžaste boje. Dlaka je kod ove rase kratka, čvrsta i nabijena i samim tim ne preterano zahtevna za negu. Visina mužjaka je između 66-72 cm, a ženke između 61-68cm. Mužjaci se uglavnom kreću između 34-45kg, a ženke oko 41 kg mada standard za težinu ne postoji.

NARAV

doberman
foto: PIxabay

Postoji stereotipno mišljenje da je doberman agresivna rasa, pa ga zbog toga ljudi koji imaju malu decu izbegavaju kao kućnog ljubimca. Kada se doberman pravilno odgaja i socijalizuje on vremenom postaje jako vezan za svog vlasnika i svoju dvonožnu porodicu. Veoma su inteligentni, brzo uče, i za iskusnog vlasnika neće biti preterano zahtevni za dresuru. Prema članovima svoje porodice će biti veoma nežan i umiljat, voli druženje i neće biti agresivan ni prema maloj deci, osim u slučaju da se oseti ugroženim. Ukoliko se pravilno dresira, ovo je pas koji je veoma poslušan, a njegov karakter se odlikuje pre svega velikom inteligencijom pa ga je lako obučiti za razne poslove. Zahvaljujući tome on se dosta koristi u policijskim službama, kao vodič slepih i kao pas čuvar. Kao ljubimac je veoma odan i kao što smo već naveli zna biti veoma nežan prema svojoj porodici.

ZDRAVLJE I NEGA

Dobermani su kao rasa veoma energični i razigrani pa im je potrebno omogućiti dosta fizičke aktivnosti. Mogu se držati i u stanu, ali uz neophodne duge šetnje kao i redovno istrčavanje napolju. Ukoliko se drže u dvorištu obavezno ih utopliti tokom zimskog perioda, jer zbog njihove kratke dlake nisu baš otporni na hladnoću. Ne linjaju se puno, nega dlake je minimalna.

Važe za jednu od zdravijih rasa ali mogu oboleti od voblerovog sindroma, kardiomiopatije, vonvilebrandove bolesti i displazije kuka.

za rase pasa

 

Statistika


* Nivo energije: Visok nivo energije
* Nivo razigranosti: Srednji nivo
* Odnos prema drugim psima: Suzdržan
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Suzdržan
* Lakoća treniranja: Težak za treniranje
* Zaštita: Visok nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Lak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena tolerancija

Bonus video: 

Izvor: animalplanet.com, njuska.com, ljubiteljipasa.com, ljubimci.org

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari