NaslovnaINFOPSI I VISOKE TEMPERATURE

PSI I VISOKE TEMPERATURE

PSI I VISOKE TEMPERATURE – Svim vlasnicima pasa je dobro poznata činjenica da se pas hladi preko svog jezika odnosno da kao i većina životinja sa krznom ne može da se znoji, a samim tim ne može ni da se hladi celom površinom svog tela. Upravo zbog toga ljubimci mnogo kraće podnose vrućinu i visoke temperature u odnosu na ljude.

Hlađenje uz pomoć jezika može funkcionisati neko vreme, ali kada su prisutne visoke temperature oprez je nophodan kako zdravlje vašeg ljubimca ne bi bilo ugroženo. U slučaju da je vaš pas proveo duže vreme na suncu i vi primetite da možda nešto nije u redu, prva stvar koju bi trebalo da uradite da ga što pre pokvasite po celom telu. Najbolje je umotati psa u mokar čaršav, peškir ili neku tkaninu koju imate pri ruci.

Takođe, u urbanoj sredini vodite računa o tome da psi mogu dobiti opekotine od vrućeg asfalta. Ovome su posebno izložene male rase pasa čije telo je na par cantimetara od podloge. Zbog toga je preporuka da dnevne šetnje svog ljubimca uvek obavite ili rano ujutru ili kasno popodne kada su temperature daleko prihvatljivije za vašeg psa. Prostorije gde pas provodi vreme u zatvorenom bi trebalo da budu rashlađene, ali ne previše u odnosu na spoljnu temperaturu. Takođe, vodite računa da vaš pas u svakom trenutku ima pristup dovoljnoj količini sveže vode u njegovoj činijici.

Ukoliko putujete i vodite vašeg ljubimca sa sobom, pre svega postarajte se da ljubimac ima dovoljnu količinu vode kao i to da temperatura u automobilu bude prijatna. Ono što nikada, ali apsolutno nikada ne smete uraditi jeste da svog psa ostavite samog u zatvorenom automobilu na suncu. Dovoljno je svega nekoliko minuta da temperatura u automobilu vrtoglavo poraste što vrlo lako može imati za posledicu toplotni udar, ali i smrt vašeg ljubimca.

Osim putovanja i boravak na plaži može biti opasan po psa. Ukoliko ljubimac ne želi u vodu, povremeno ga zalijte vodom kako bi lakše podneo visoke temperature. Takođe, preporuka je da nađete mesto za sebe i svog ljubimca ispod suncobrana ili ispod nekog stabla kako bi pas manje bio izložen direktnom suncu. Isto tako, potrebno je da sve izložene delove tela zaštitite losionom sa visokim faktorom zaštite. Ovo se pre svega odnosi na uši i njušku gde dosta lako može doći do opekotina od sunca.

U slučaju da uprkos svemu navedenom primetite da ljubimac ima poteškoća sa disanjem, napravite promaju, provetrite prostor i pokvasite ga sa puno vode. A u slučaju da primetite da su vašem ljubimcu desni postale plave boje, krenite istog trenutka ka najbližem veterinaru!

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari