BRADATI KOLI

  • Naziv rase: BRADATI KOLI
  • Originalni naziv rase: BEARDED COLLIE
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 127
  • Klasifikacija FCI: Grupa 1 – Pastirski psi i psi terači stoke
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Veličina: Srednji pas
  • Prosečan životni vek: 12-14 godina

Bradati koli je stara rasa poreklom iz Velike Britanije. Odličan pastirski pas, ali i veran ljubimac. Nije pas za stan, potreban mu je pristup dvorištu i dosta fizičkih aktivnosti. Dobro se slaže sa malo starijom decom i sa drugim ljubimcima i životinjama.

POREKLO

Bradati koli vodi poreklo iz Velike Britanije i važi za jednu od najstarijih rasa iz tog dela sveta. Početak rase se vezuje za 1514. godinu kada je jedan poljski pomorac svoja tri poljska ovčara zamenio za ovcu i ovna. Pastir je prema nekim izvorima te pse ovčare ukrstio sa komondorom i bobteilom i na taj način napravio rasu planinskih ovčara koji su kasnije nazvani bradati koli zbog bujne dlake koje imaju na licu. Vekovima su korišćeni u Škotskoj kao pastirski psi. Rasa je bila na ivici izumiranja nakon Drugog svetskog rata, ali je britanski uzgajivač Vilson uspeo da spasi rasu. U današnje vreme, važe za retku rasu van Velike Britanije.

IZGLED

bradati-koli-rase-pasa-moj-ljubimac (1)
foto: Pixabay

U pitanju je pas snažnog tela i srednje veličine. Njegova dlaka je gusta, duga, uglavnom ravna ali može biti i blago talasasta. Na donjem delu lica dlaka je vidno duža i formira bradu poput ljudske po kojoj je i dobio ime. Javlja se u raznim bojama poput crne, crvenkastožute, smeđe, svih nijansi sive boje ili boje peska sa ili bez belih belega. Oči mu se uvek slažu sa bojom dlake. Njuška mu je srednje duga i ravnomerno se sužava ka nosu. Obrazi su suvi i dosta ravni. Poseduje makazasto zubalo. Lobanja je srednje široka i dobro proporcionalna u odnosu na dužinu glave. Uši su visoko usađene i trouglaste. Telo im je snažno, sa srednje širokim grudima i jasno izraženim grebenom. Prosećna težina se kreće od 17 do 28 kg, a prosečna visina od 51 do 56 cm.

NARAV

Bradati koli je razigran pas, vesele naravi i dobroćudan. Vrlo je vezan za porodicu, idealan ljubimac za porodice sa malo starijom decom. Dobro će se slagati i sa drugim životinjama, čak i mačkama ukoliko su odrasli zajedno. Znatiželjan je, traži dosta pažnje od strane svoje ljudske porodice. Loše podnosi samoću. Generalno nije težak za dresuru, lako uči nove komande, ali potreban mu je stabilan i iskusan vlasnik jer ovaj pas može imati tvrdoglavu crtu. Preporuka je da se radi trening poslušnosti, odličan je čuvar bilo ljudi bilo ovaca i stoke.

NEGA

Bradati koli je dosta energičan i potrebno mu je dosta fizičkih aktivnosti. Nije preporučiv za držanje u stanu, potreban mu je pristup dvorištu. Mogu da spavaju napolju, i odlično će se snaći na imanjima u malo ruralnijoj sredini. Preporuka je da se njegovo krzno svakodnevno četka, a šišanje je potrebno na svaka dva meseca. Potrebno je povesti računa kako ne bi došlo do mršenja dlake, jer u tom slučaju može doći do raznih infekcija kože. Kupanje se preporučuje samo ako je baš neophodno, najbolje koristeći suve šampone. Dobro podnosi hladnoću. Od zdravstvenih problema mogu biti skloni displaziji kukova i parazitima u krznu.

za rase pasa

Statistika

* Nivo energije: Visok nivo
* Nivo razigranosti: Visok nivo
* Odnos prema drugim psima: Prijateljski
* Odnos prema drugim ljubimcima: Prijateljski
* Odnos prema nepoznatim ljudima: Prijateljski
* Lakoća treniranja: Lak za treniranje
* Zaštita: Srednji nivo zaštite
* Potrebno održavanje: Srednje težak za održavanje
* Tolerancija na vrućinu: Umerena

Pročitajte još: RASE PASA

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari