NaslovnaINFORENDŽERI SUMNJAJU DA JE BELOGLAVI SUP KOD UVCA OTROVAN

RENDŽERI SUMNJAJU DA JE BELOGLAVI SUP KOD UVCA OTROVAN

U ataru sela Rutoši kod Nove Varoši rendžeri Specijalnog rezervata Uvac pronašli su iznemoglog beloglavog supa. Uprokos intervenciji veterinara i ispiranju želudca, sup je uginuo.

Zbog toga što je ptica povraćala, rendžeri sumnjaju na trovanje, što bi bio prvi slučaj u poslednjih 10 godina. Srbija je inače jedina zemlja u Evropi koju naseljavaju beloglavi supovi, a u kojoj toliko dugo nije bilo trovanja ovih ptica.

Toksikološki nalaz se čeka, ali iz Finda za zaštitu ptica grabljivica već upiru prstom u Javno komunalno preduzeće 3. septembar iz Nove Varoši. Iako JKP negira sve optužbe, meštani uvačkog regiona tvrde da su oni nelegalno postavljali mamce za trovanje pasa lutalica.

Ipak je potrebno sačekati nalaze kako bi se dalje utvrdio uzrok uginuća. Rendžeri su obišli region u strahu da je još beloglavih supova otrovano, ali srećom nisu pronašli druge slučajeve.

Beloglavi sup je lešinar i najveća ptica koja naseljava naše prostore. Raspon krila doseže i 2,80 metara, a prosečna težina je do 10 kilograma.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari