NaslovnaPSIMALTEZER

MALTEZER

  • Naziv rase: MALTEZER
  • Originalni naziv rase: Malteški pas
  • AKC lista najpopularnijih pasa: 33 od 193
  • Klasifikacija FCI: Psi za pratnju i razonodu
  • Poreklo: Mediteran
  • Veličina: Mali pas
  • Prosečan životni vek: 12 – 15 godina

MALTEZER – nežan i neustrašiv, živahan i energičan. Ovo je pas koji će svakoga koga sretne smatrati svojim prijateljem. Ima glamurozno belo krzno koje mu daje izgled značajnog plemića. Pored dobrog izgleda, ova rasa se odlično snalazi u takmičenjima agilnosti, poslušnosti, praćenja, pa čak i kao terapeutski pas. Ipak, najviše od svega voli biti sa svojom porodicom.

POREKLO

Maltezer ili malteški pas najstariji je od svih toy rasa, sa istorijom koja se može pratiti najmanje dva milenijuma unazad. Mnogi smatraju da zbog naziva rase, maltezer vodi poreklo sa Malte, međutim ovo mišljenje je pogrešno. Ovaj mali pas je u prošlosti živeo u lukama i obalskim mestima centralnog dela Sredozemlja, gde su ga koristili za tamanjenje miševa i pacova koji su se razmnožavali u lučkim skladištima i na brodovima.

Da je maltezer bio poznat čak i u antičko doba, dokazuje podatak da Aristotel pominje malog psa kome je dao latinsko ime canis melitenses. Takođe, u svoijm lirskim delima, latinski pesnik Strabon opevao je ovog psa kao psa za pratnju dama koji uliva poverenje, a brojni renesansni slikari na svojim delima su prikazali maltezera kao malog psa u salonima pored lepih žena. Pored svega ovoga, maltezer je i danas jedna od najpopularnijih rasa, kako kod nas tako i u svetu.

IZGLED

Kada je u pitanju izgled ove rase, maltezer je mali pas pravougaonog tela. Telo je prekriveno veoma dugom, svilenkastom belom dlakom koja mu daje luksuzan izgled.

Tajana Hrčka Augustinović-maltezer-Archy
foto: Tajana Hrčka Augustinović – Archy

Ima blago zaobljenu lobanju, spuštene uši, elegantan rep, kratke noge, okrugle šape, a nos i oči su crni. Visina mužjaka je od 21 do 25 cm, a ženke od 20 do 23 cm. Težina se kod mužjaka i ženke kreće oko 3,4 kg.

NARAV

pufi
foto: Moj ljubimac – Pufi

Maltezer je pas koji voli da se kreće i da se igra, veoma živahan pas, koji je oprezan, ali pre svega veoma privržen čoveku. Prilično su umiljati i osvojiće svačiju pažnju, zbog čega se  vrlo lako može desiti da ih nenamerno razmazite. Bez straha će prilaziti svakome da se upoznaju, bila to životinja ili čovek. Iskoristiće svaki momenat da se ušuška pored nekog člana porodice, a nije mu strana igra sa decom i dobar je izbor ljubimca sa višečlana domaćinstva.

Veoma brzo uče, ukoliko ih nagradite za njihove napore. Kako su veoma povezani sa ljudima, dobro reaguju na pozitivne metode obuke poput pohvala, poslastica, nagrada… Ova rasa ima dugačku istoriju kao porodični pratilac, zbog čega zahtevaju puno pažnje i mogu patiti od anksioznosti usled razdvajanja. Ukoliko ih na duži vremenski period ostavljate same – mogu postati destruktivni i početi da laju.

Kako bi ih naučili određenim pravilima i poštovanju istih, bitna je pravilna i blagovremena obuka. Iako po svojoj prirodi žele u svemu da zadovolje svoje vlasnike, teži su za vaspitavanje. Za uspešnost iste možete se posavetovati sa stručnjakom.

resmija-demić-hadrović-bruno-maltezer
foto: Resmija Demić Hadrović – Bruno

ZDRAVLJE I NEGA

Kada je u pitanju zdravlje, najčešće bolesti koje pogađaju ovu rasu su luksacija patele, portosistemski šant jetre, progresivna atrofija mrežnjače, hipoglikemija, sindrom drhtavice kod belih pasa, kolaps traheje i obrnuto kijanje.

Takođe imaju veoma osetljiv digestivni trakt, pa strogo morate voditi računa oko izbora hrane koju ćete dati vašem psu. Jako je bitno da ishrana bude uravnotežena i da sadrži dosta belančevina, vitamina, masti i minerala. Po pravilu njihov obrok bi količinski trebao da bude od 50 do 100 grama. Ukoliko vašem maltezeru sami pripremate hranu, preporuke stručnjaka su da mu je servirate uvek toplu tek obrađenu i svežu. Riba i piletina treba da bude očišćena od kosti, i nikako se ne sme hraniti previše slatkom ili slanom hranom. Od povrća im možete dati kelj, boraniju, šargarepu i slično.

Zbog nepodnošenja ekstremno hladnog ili toplog vremena, definitivno spadaju u kućne pse. Iz tih razloga mnogi vlasnici ih dresiraju da obavljaju nuždu i u kući, na posebnoj peleni namenjenoj psima. Takođe, obratite pažnju kada su na jakom suncu jer na leđima, gde je dlaka razdvojena, mogu dobiti opekotine

Statistika (od 1 do 5)

* Nivo energije: 4
* Nivo razigranosti: 4
* Odnos prema drugim psima: 3
* Odnos prema drugim ljubimcima: 3
* Odnos prema nepoznatim ljudima: 1
* Lakoća treniranja: 3
* Zaštita: 1
* Potrebno održavanje: 3
* Tolerancija na vrućinu: 4

Bonus video: 

Pročitajte još: RASE PASA

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari