NaslovnaINFOŠAKALI SVE BLIŽI GRADOVIMA

ŠAKALI SVE BLIŽI GRADOVIMA

Životinja veoma slična vuku, šakal, sve češće se može videti nadomak gradova. Prošle nedelje, jednog je udario automobil na autoputu kod Bežanijske kose kod Beograda, prenosi RTS.

Kako je za RTS naveo direktor Prirodnjačkog muzeja dr Milan Paunović, broj šakala u okolini Beograda drastično raste. On je takođe dodao da je šakal strvinar i vešt predator, što ga čini jedinstvenom i vrlo uspešnom vrstom u prirodi. Kako se šakal u kompeticiji sa vukom, njega ima tamo gde nema vuka. Tako je vuk osvojio brdske krajeve, a šakal niziju. Kako se veći gradovi većinom u nizijama, onda i šakala ima oko njih.

Za porast brojnog stanja ove vrste u mnogome je odgovoran i naš odnos prema prirodi. Šakal se hrani svim i svačim, a mi ostavljamo hranu svuda oko nas. Sve je više otvorenih đubrišta i deponija, gde ova vrsta često nalazi velike količine hrane, a kada životinja ima dovoljno hrane, onda se i brzo razmnožava.

Kako dodaje dr Paunović, iako je nezaštićena vrsta i može da se lovi u neograničenim količinama, njihova brojnost i dalje raste, što znači da odstrel i lov ne utiču na njihovu brojnost. Ipak, ne treba očekivati da ćemo ih sresti u centru grada, već samo na perifernim delovima, gde se rado hrane ostacima koje čovek ostavlja. Kako ističe direktor Prirodnjačkog muzeja, do sada nije zabeležen nijedan napad na čoveka.

Trenutno se u Srbiji nalazi više od 15.000 primeraka ove vrste, a kako taj broj konstantno raste, što hitnije je potrebno preduzeti mere da se đubrišta uklone i pravilno saniraju, naveo je dr Paunović.

U pitanju je noćna životinja i retko ćete imati priliku da je vidite. Sve više ih ima pored puteva, ali ih se ne treba plašiti jer ne napadaju, već tu dolaze u potrazi za hranom. Mogu kao i lisice, preneti besnilo, što je još jedna opasnost od povećanog broja ove vrste.

Izvor: RTS

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

TAMANSKI PAS – TAMASKAN

KURILSKA MAČKA

poslednji komentari