NaslovnaINFOSAVETI ZA ODLAZAK KOD VETERINARA

SAVETI ZA ODLAZAK KOD VETERINARA

ODLAZAK KOD VETERINARA – Kao što ljudima odlazak kod lekara nije baš omiljena aktivnost, tako nije ni psima. Sve ono što jedan kontrolni odlazak kod veterinara podrazumeva, poput vađenja krvi, merenja temperature, inekcija, nepoznatih mirisa i nepoznatih ljudi, može izazvati popriličan stres kod vašeg psa.

Izdvojili smo nekoliko saveta kako da odlazak kod veterinara prođe što prijatnije:

  1. Kada stignete u veterinarsku ordinaciju, držite svog ljubimca što bliže sebi, najbolje je na kratkom povodcu. Nikako ga nemojte pustiti da trčkara okolo i slobodno da istražuje jer pre svega ne možete predvideti reakciju drugih pasa i mačaka. I drugi psi i mace su najverovatnije nervozni i pod stresom jer se nalaze u ordinaciji, a pritom nikada ne možete znati da li su drugi psi u čekaonici zbog npr redovne vakcinacije ili možda imaju neki ozbiljniji zdravstveni problem.
  2. Ukoliko vašeg psa izvodite samo na poznata mesta i ako vaš pas najveći deo svog vremena provodi u zatvorenom bez prilike da često ima kontakt sa novim ljudima, velika je mogućnost da će za njega odlazak kod veterinara biti stresno i zastrašujuće iskustvo. Zbog toga socijalizacija od „malih šapa“ od izuzetne važnosti i sa njom treba početi što ranije, dok je vaš pas još uvek štene. Potrebno je na vreme navići ljubimca da bude na različitim mestima, okružen novim ljudima i životinjama, kao i da mu u takvom okruženju bude prijatno.
  3. Jako je bitno imati na umu činjenicu da vaš pas ne viđa veterinara jednom mesečno ili nedeljno, za njega je veterinar stranac. Uplašen pas može zarežati ili u gorem slučaju ujesti veterinara ili tehničara jer nije naviknut na dodirivanje od strane njemu nepoznatih osoba. Pokušajte da pripremite vašeg psa za odlazak veterinaru, tako što ćete mu više puta godišnje, najbolje uz pomoć još nekog prijatelja koji voli životinje, polako pregledati uši, dodirivati šape, zagledati nos i sve ostalo kako bi se pas što više navikao na taj čin. Podrazumevamo da je potrebno da psa nagradite i pohvalite ukoliko je miran i dobar tokom ovog pregleda.
  4. U slučaju da se vaš pas ubraja u one malo bučnije, sklonije lajanju najbolje je da se dogovorite sa vašim veterinarom da sačekate sa svojim psom svoj red ispred ordinacije, ili da vreme čekanja provedete u kolima ili u šetnji napolju dok ne dođete na red. Pas koji glasno laje, može uznemiriti druge ljubimce, ali i njihove vlasnike.
  5. Najveći broj vlasnika pasa svoje pse dovozi u automobilu kod veterinara. Zbog toga psi često imaju strah od automobila jer ih ulazak u automobil asocira na nešto neprijatno. Zbog ovoga može nastati problem koji će vam dugo vremena zadavati glavobolju. Naučite svog ljubimca da posle vožnje sledi nešto prijatno, navikavajte ga da automobilom idete u šetnju, na igranje u parku ili da  posle vožnje sledi nagrada ili igranje omiljenom igračkom. Ovo možete primeniti i neposredno pre odlaska na pregled, prvo se provozajte do obližnjeg parka na partiju igranja, pa tek onda odvedite psa kod veterinara u ordinaciju.

Ukoliko i pored svega ovoga vaš pas i dalje stresno reaguje na odlazak u veterinarsku ordinaciju, dogovorite da vaš veterinar dođe u kućnu posetu.

Pročitajte još: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari