NaslovnaINFOŠETANJE PASA BEZ POVODCA - DA ILI NE?

ŠETANJE PASA BEZ POVODCA – DA ILI NE?

Odlukom o držanju domaćih životinja i kučnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda detaljno je uređeno na koji način se dozvoljava šetnja kućnih ljubimaca na javnim površinama.

Šta su javne površine? U odluci je ovo detaljno definisano, a u prevodu u pitanju su sve javne saobraćajne i zelene površine koje su dostupne većem broju građana. Manje-više ovo pokriva čitav grad, osim ličnog dvorišta koje ne delite sa ostalima.

Dalje se uređuje da se psi na javne površine mogu izvesti samo na povodcu, dok opasni psi moraju imati i zaštitnu korpu na njušci. Ipak, postoje izuzetci i tačno propisano vreme u kojem je dozvoljeno pustiti psa sa povodca. U pitanju je slobodno kretanje samo u parku ili na drugoj javnoj zelenoj površini i to u sledećim slučajevima:

  • u periodu od 22h do 9h sledećeg dana, tokom letnjeg računanja vremena;
  • u periodu od 20h do 10h sledećeg dana, tokom zimskog računanja vremena;
  • u blizini škola, bez obzira na period računanja vremena, psi se slobodno mogu kretati do 7:30h sledećeg dana, osim tokom raspusta i neradnih dana.

Ipak i ove dozvole imaju svoja ograničenja. Psima je zabranjeno slobodno šetanje u delu parka i druge javne zelene površine u kojem se nalazi uređeno dečije igralište, ali i u delu zelene površine pod cvetnim zasadom.

Ko sme da zabrani izvođenje ljubimaca na neku lokaciju ili njihovo slobodno kretanje? Bez obzira na to šta kažu komšije, zabranu kretanja ljubimaca nekom zelenom površinom može odrediti samo preduzeće koje obavlja uređenje i održavanje određene javne zelene površine i to uz prethodno pribavljeno saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda. Mogu biti u pitanju spomen groblja i površine uz spomenike, zasebni visokodekorativni parteri ispred javnih ustanova i bitnih objekata i slično.

Ukoliko je negde zabranjeno izvođenje ljubimaca, kao i njihovo slobodno kretanje, to mora biti istaknuto na toj javnoj zelenoj površini.

Povezano: PRAVILA PONAŠANJA U PARKU ZA PSE

POGLEDAJ JOŠ: INFO

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Najnovije

poslednji komentari